Oud-Labourleider Jeremy Corbyn is geschorst als partijlid wegens zijn omstreden rol binnen de antisemitisme-affaire in zijn partij. Eerder donderdag kwam een onderzoeksommissie met een rapport waaruit blijkt dat de Labourleiding de wet overtreden door niet te handelen tegen antisemitische intimidatie binnen de partij. Ook was het verkeerd dat de politieke leiding zich bemoeide met de klachten die bij het hoofdkantoor van Labour werden neergelegd. Corbyn blijft vinden dat het probleem niet zo omvangrijk was als werd gezegd. Dat gaf de doorslag voor de schorsing door huidig Labourleider, Keir Starmer. Die houdt er ook een andere mening op na. Hij heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en trekt het boetekleed aan.

Spijtbetuiging
Starmer sprak in zijn verklaring over een ‘dag van schaamte’ voor de Labourpartij. “Ik vond het rapport moeilijk om te lezen,” aldus de huidige leider. “We hebben gefaald tegenover de Joden, onze leden, onze supporters en het Britse publiek. Namens de Labourpartij heb ik oprechte spijt voor alle pijn en al het verdriet dat is veroorzaakt.” Starmer spraak vervolgens de Joden, Joodse leden en Joodse parlementariërs aan. Een aantal daarvan noemde hij bij naam. “Ik weet hoe zwaar deze laatste paar jaar voor jullie zijn geweest, hoe pijnlijk het vandaag zal zijn, en hoe hard jullie hebben moeten vechten om je stem gehoord te laten zijn. Dus laat me duidelijk zijn: ik begrijp jullie en ik beloof jullie dat ik zal optreden. Nooit weer zal Labour jullie teleurstellen, nooit weer zullen we falen om antisemitisme te tackelen en nooit weer zullen we jullie vertrouwen verliezen.”

Wet geschonden
De partijleiding is verantwoordelijk voor ‘onwettige daden van intimidatie en discriminatie’. Dat stelt de Britse Equality and Human Rights Commission (EHRC), die een onderzoek deed na de misstanden binnen de partij aangaande antisemitisme en daar donderdag mee naar buiten kwam. Ex-Labourleider Jeremy Corbyn wordt gezien als een hoofdrolspeler in dit geheel. Ook heeft een groot deel van de politieke top zich willens en wetens bemoeid met de klachten die Joodse leden hadden ingediend tegen antisemitische uitingen en bedreigingen. De Britse sociaaldemocratische partij heeft de wet op drie gebieden overtreden: politieke inmenging in klachten over antisemitisme, het niet bieden van adequate training aan degenen die antisemitisme-klachten behandelden en het lastigvallen van degenen die klaagden.

Corbyn niet de enige schuldige
Velen wijzen de beschuldigende vinger naar voormalig Labourleider Jeremy Corbyn. Hij leidde de partij tot begin dit jaar en onder zijn leiderschap kon de giftige sfeer rond antisemitisme groeien en bloeien. Volgens EHRC-hoofdonderzoeker Alasdair Henderson kan de schuld echter niet bij één persoon worden gelegd. Hij voegt daar aan toe dat ‘het verder ging dan de rol van Jeremy Corbyn’, doelend op andere leden in de partijtop en binnen het kader die de wet hebben overtreden met hun gedrag. Henderson erkent wel dat de periode waar ze naar keken ‘natuurlijk was in de tijd dat Jeremy Corbyn leider was’. Corbyn zelf heeft de uitkomst van het rapport inmiddels geaccepteerd, maar hij blijft erbij dat hij vind dat het probleem niet zo omvangrijk was als werd gezegd.

Schoon schip maken
Het onderzoek van de EHRC wijst uit dat zeker in 23 gevallen sprake was van ‘politieke inmenging’ door het bureau van toenmalig leider Corbyn, maar ook door andere spelers in de antisemitisme-klachtenprocedures. In totaal bekeek de waakhond zeker dossiers die met het antisemitismeprobleem binnen Labour te maken hebben. De commissie zal noodzakelijke maatregelen aanbevelen die Labour moet nemen om schoon schip te maken en om te voorkomen dat dergelijke acties en uitingen nog binnen de partij worden gedaan. Labour heeft tot 10 december de tijd om een actieplan op te stellen en de aanbevelingen uit het rapport uit te voeren. Als de partij ze niet naleeft, dan kan de rechter dwang opleggen. De Joodse gemeenschap van Groot-Brittannië omarmt de uitkomsten van het onderzoek.

Het mislukte Labourleiderschap van Corbyn in een notendop

Jodenhaat in Labour
Onder leiding van Jeremy Corbyn, die vorig jaar december de Britse parlementsverkiezingen verloor, kon het antisemitisme groeien binnen de partij. Steeds meer leden uit de ultra-linkse factie van Corbyn deden antisemitische uitlatingen om hun mening over het Israëlisch-Palestijns conflict te verkondigen. Jodenhaat werd zo gangbaar binnen de gelederen van de partij. Corbyn probeerde er naar eigen zeggen iets tegen te doen, maar royeerde antisemitische leden niet. Gesprekken met leiders van de Britse Joodse gemeenschap leverden ook niets op en Joodse Labour-prominenten verlieten de partij. Het antisemitisme binnen Labour was een van de reden waarom hij de verkiezingen verloor. Kiezers zagen Corbyn op dit gebied niet zitten en geloofden hem niet meer.

Keir Starmer
Nadat Corbyn zijn vertrek aankondigde kwam er een leiderschapsstrijd op gang. Die werd gewonnen door de gematigde Labourpoliticus Keir Starmer. Begin april 2020 betuigde hij spijt voor het antisemitisme binnen zijn partij. Dat deed hij in zijn allereerste videoboodschap als leider. Starmer wil Jodenhaat binnen Labour uitroeien en vertrokken Labour-leden terughalen. Het gaat om leden die de partij verlieten omdat zij niet gediend waren van het aanhoudende antisemitisme. De Britse Joodse gemeenschap was positief over het gebaar van Starmer, die later op de BBC nog wat uitgebreider sprak over zijn voornemens.

Long-Bailey weg
Vooralsnog heeft Starmer woord gehouden. Zo werd Rebecca Long-Bailey, Labour-kopstuk en schaduwminister van Onderwijs, door hem de laan uitgestuurd wegens antisemitisme. De politica had een antisemitisch artikel op Twitter geretweet en wilde die tweet niet verwijderen. Wel zei ze dat ze niet alle onderdelen van het artikel onderschreef. Voor Starmer was dat niet genoeg. Hij pakte zodoende door. Long-Bailey, die populair is bij de Labourleden, was een paar maanden daarvoor nog zijn belangrijkste concurrent in de strijd om het leiderschap.

Lees ook:
Antisemitisme-affaire blijft Labour-leider Corbyn achtervolgen door nieuw bewijs
Labour-leider Jeremy Corbyn heeft gevallen van antisemitisme binnen zijn partij zelf willen beoordelen. Zeker zeventig medewerkers en oud-medewerkers stellen dat dit zo is. Zij hebben hard bewijs afgegeven in het kader van een groot onderzoek naar Jodenhaat binnen de Labour-partij. Zelf wordt Corbyn elf keer van Jodenhaat beschuldigd.


Bronvermelding:
Datum:        29-10-2020
Auteur:        Kemal Rijken
Beeld:          Youtube
Website:      Jonet.nl


 

EN / NL/ עב