Pinchas Goldschmidt stelt, dat de afnemende herinnering aan de Holocaust, de radicale Islam en de opkomst van het rechts-extremisme een weg hebben gebaand voor een nieuwe golf van anti-Joods sentiment op het Europees continent.

De opperrabbijn van de belangrijkste Orthodoxe rabbijnse alliantie in Europa zei donderdag, dat een opleving van het antisemitisme “een existentiële bedreiging voor de Joodse gemeenschap vormt.”

Opperrabbijn Pinchas Goldschmidt van de Conferentie van Europese Rabbijnen stelde, dat de afnemende herinnering van de Holocaust, de opkomst van het rechts-extremistisch sentiment en de radicale Islam sleutelfactoren zijn die het antisemitisch klimaat aanwakkeren.

De aanval op een Duitse synagoge op Yom Kippur waarbij twee omstanders werden vermoord, was de laatste gewelddadige gebeurtenis, aldus de Opperrabbijn.

Goldschmidt sprak voorafgaand aan de toekenning van de Moshe Rosen Award aan de oprichter van de Katholieke liefdadigheidsinstelling Sant’Egidio, Andrea Riccardi.

De prijs, die donderdag in Rome werd overhandigd, erkent niet-Joden die de dialoog, begrip en tolerantie promoten om zorg te dragen voor een Joodse toekomst in Europa.

Eerder dit jaar waarschuwde Goldschmidt, dat wetsvoorstellen in Europa om niet-medische besnijdenissen en kosher slachten te verbieden Joden op het continent zich heel onwelkom doen voelen, terwijl het antisemitisme al aan het toenemen was.

“We moeten de harde uitspraak door de Europese maatschappij herkennen,” vertelde Goldschmidt aan Ynet afgelopen mei.

“Ze vertellen ons, als je wil dat Joden hier blijven dat je dan moet stoppen met Joods zijn. Ze beweren dat onze gewoontes – besnijdenis en kosher slachten – ‘onverlicht’ zijn. Maar we zullen vechten voor onze tradities.”

“We hebben competente mohelim (mensen die besnijdenissen uitvoeren) en kosher slachters die hun vak verstaan,” zei Goldschmidt, die de afgelopen drie decennium als opperrabbijn van Rusland heeft gediend.

“Opeens arriveerden 40 miljoen moslims in Europa die de besnijdenis op een latere leeftijd uitvoeren door niet-professionals, dat tot ongelukken lijdt.”

“De zorg om de immigratiegolf van moslims heeft gezorgd voor een verbod op besnijdenissen en kosher slachten. Dan doen ze in de hoop dat moslims Europa zullen verlaten, maar onderweg zijn ze vergeten dat het de Joden ook schaadt.”

 

———-

Bronvermelding

Auteur: Associated Press

Datum: 25 oktober 2019

Afbeelding: Eli Itkin

website: www.ynetnews.com

———-

 

 

EN / NL/ עב