Een historisch moment voor Israël: vandaag tekent de Europese Unie een contract met de Joodse staat met daarin afspraken over de levering van aardgas aan Europa.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is vandaag in Caïro, waar het contract tijdens een conferentie getekend wordt. Egypte is bij de deal betrokken, omdat het transport van het Israëlische aardgas via dat buurland loopt.

Von Der Leyen is tevreden met de uitkomst van een maand onderhandelen met Israël: “Dit is een investering in de energiezekerheid van zowel Europa als Israël”, zei ze.

De EU was naarstig op zoek naar een nieuwe partner voor de levering van aardgas na de Russische invasie van Oekraïne, afgelopen februari: “Het gedrag van het Kremlin sterkt ons alleen maar in onze vastberadenheid om onze afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te doorbreken. Israël zal ons bevrijden van die afhankelijkheid.”

Samenwerking versterken
Als het aan Von Der Leyen ligt blijft het niet bij een eenmalige overeenkomst met Israël. “Al tientallen jaren werken Europa en Israël nauw samen op het gebied van wetenschap en innovatie”, zei ze. “We zoeken naar manieren om onze samenwerking met Israël op het gebied van energie te versterken.”

Ook de Israëlische premier Naftali Bennett, die zowel Von Der Leyen als de Italiaanse premier Mario Draghi ontving in Jeruzalem, is in zijn nopjes met de kersverse deal: “Europa heeft snel energie nodig en Israël heeft aardgas in de grond,” zei hij. “Dit is goed nieuws voor Israël, Italië en heel Europa.”

Export
Israël begon in 2020 met het exporteren van aardgas, afkomstig uit gasvelden voor de Israëlische kust. Dat was na de vondst van het Leviathan-gasveld, het op één na grootste gasveld dat ooit in de Middellandse Zee werd ontdekt.

Eind vorige maand kondigde de Israëlische minister van Energie, Karin Elharrar, aan dat Israël nieuwe vergunningen zal afgeven aan bedrijven die voor de kust gas willen winnen. Dat was opmerkelijk, omdat ze een paar maanden eerder nog het tegenovergestelde had besloten. Naar alle waarschijnlijkheid heeft het terugdraaien van dit besluit te maken met de deal die nu met de EU is gesloten.

Antisemitisme
Von Der Leyen voegde nog een duidelijk statement toe aan haar verhaal over energie: “Het Joodse leven in Europa wordt bedreigd. Antisemitisme is niet verdwenen, het vergiftigt nog steeds onze samenlevingen. Antisemitische aanslagen vinden in onze tijd plaats in Europa. Het is een nieuwe bedreiging en het is hetzelfde oude kwaad. Elke nieuwe generatie moet haar verantwoordelijkheid nemen, zodat het verleden niet terugkeert. Daarom heb ik de strijd tegen het antisemitisme en de bevordering van het Joodse leven in Europa bovenaan de agenda van de Europese Commissie gezet”, zei ze.

Von der Leyen wees er verder op dat de eerste Russische bommen op Kiev vielen op de plaats van het monument bij Babi Yar, waar de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 Joden hebben vermoord.

“We zien met grote bezorgdheid de eeuwenoude dreiging van het tot zondebok maken van het Joodse volk in tijden van oorlog,” zei ze. “Ik weet dat Israël Oekraïne heeft geholpen met tonnen humanitaire hulp en een veldhospitaal, en dat u tienduizenden Oekraïense vluchtelingen in uw land hebt opgenomen.”


Bron: cvi.nl
Beeld: De Israëlische premier Bennett (rechts) ontvangt zijn Italiaanse ambtsgenoot Mario Draghi op zijn kantoor in Jeruzalem. Foto: Yoav Ari Dudkevitch / POOL


 

EN / NL/ עב