“De VN heeft een grote rol gespeeld door Hamas toe te staan de Gazastrook in een oorlogsmachine te veranderen” tegen Israël en de beschaafde wereld, vertelde Israëls gezant voor de VN aan JNS.

Nadat Israël geslaagd is in zijn missie om de terreurorganisatie Hamas uit te roeien, zal het met Arabische landen onderhandelen over de toekomst van Gaza, aldus de ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties.

“Wij doen het vuile werk voor veel van deze Arabische landen,” vertelde Gilad Erdan eerder deze week aan JNS.

De Israëlische gezant bij het internationale orgaan zei dat gesprekken met Arabische landen over het besturen van een Gaza na Hamas nog niet zijn begonnen.

JNS vroeg Erdan naar een tussenoplossing, die als mogelijkheid is besproken, waarbij Saoedi-Arabië en de Golfstaten, die met de Joodse staat samenwerken in de Abraham-akkoorden van 2020, de kustenclave zouden beheren.

“Ik weet zeker dat veel van de Arabische landen die u noemde weten dat Hamas hun vijand is, niet minder dan onze vijand, want het is als een dochteronderneming van de Moslim Broederschap,” zei Erdan. “Ze zijn de vijand van vele, vele gematigde moslimlanden.”

Een ‘Nee’ tegen de VN
Israël zal niet accepteren dat een internationale troepenmacht onder auspiciën van de Verenigde Naties de veiligheidscontrole over Gaza overneemt, zelfs niet op tijdelijke basis.

Erdan is een felle criticus van het wereldwijde orgaan en vooral van António Guterres, de secretaris-generaal, en legt de schuld voor de huidige crisis in Gaza bij de Verenigde Naties.

“De VN heeft een grote rol gespeeld door Hamas toe te staan de Gazastrook in een oorlogsmachine te veranderen, een terreurmachine tegen Israël en tegen de beschaafde wereld,” vertelde Erdan aan JNS.

Nadat Israël de oorlog heeft gewonnen, vindt Erdan dat de Israëlische regering “een serieuze evaluatie moet houden over onze relaties met de VN”.

“Mijn aanbevelingen zullen zijn om sommige V.N.-ambtenaren uit te wijzen en geen visa af te geven, die hun positie misbruiken om leugens te verspreiden en Hamas in staat stellen zich in te bedden in een burgerbevolking in Gaza en vele andere vreselijke dingen die Hamas de laatste 16 jaar heeft gedaan onder de neus van V.N.-agentschappen,” zei de hoge diplomaat.

Erdan heeft eerder een visum geweigerd aan Martin Griffiths, de humanitaire coördinator van de V.N., nadat Guterres opruiende opmerkingen had gemaakt over het Israëlisch-Palestijnse conflict na het bloedbad van Hamas op 7 oktober en de militaire reactie van Israël.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verworp de visa-afwijzing op verzoek van verschillende landen en gaf Griffiths toestemming om Gaza binnen te gaan.

 

‘Als wij falen, is het Westen de volgende’
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen vertelde verslaggevers deze week dat hij gelooft dat Israël nog maar twee of drie weken heeft voordat de Westerse druk om de militaire operaties in Gaza te beëindigen aanzienlijk toeneemt. (Hij verduidelijkte later dat hij niet bedoelde dat Israël zou bezwijken onder dergelijke druk).

Op de vraag of hij dezelfde druk voelt in de zalen van de VN, antwoordde Erdan ontkennend.

Netanyahu Guterres
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu meets with António Guterres, secretary-general of the United Nations in New York City on Sept. 20, 2023. Credit: Avi Ohayon/GPO

“Ik kan niet inschatten of voorspellen hoeveel weken het zal duren dat de internationale gemeenschap nog steeds in de leugens van Hamas zal trappen of het script van Hamas zal gehoorzamen, maar we begrijpen natuurlijk allemaal dat dat precies het doel van Hamas is,” zei Erdan. “Aan de ene kant Israëlische burgers terroriseren en vermoorden en het Israëlische thuisfront aanvallen. Aan de andere kant, omdat ze ons leger niet kunnen verslaan, proberen om onze handen te binden door de internationale gemeenschap te misleiden om Israël onder druk te zetten om te stoppen.”

De Israëlische gezant sloot zich aan bij berichten uit de Israëlische politieke en militaire gelederen, dat Jeruzalem niet zal stoppen voordat Hamas is uitgeroeid en de gijzelaars in Gaza zijn bevrijd.

Israël is de Amerikaanse president Joe Biden en leden van het Congres “dankbaar” voor hun steun, inclusief de steun van Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, vertelde Erdan aan JNS.

“We hopen dat het zal doorgaan, want ik denk dat president Biden zijn diepe, diepe begrip heeft uitgedrukt dat we vechten tegen het pure kwaad. Dus wanneer je puur kwaad bestrijdt, kun je niet in het midden stoppen voordat je het hebt uitgeroeid, want Israël is de voorhoede van de beschaving,” zei hij. “Als wij falen, is het Westen de volgende die aan de beurt is.”

Erdan sprak met JNS na de historische “Mars voor Israël” rally van dinsdag op de National Mall in Washington DC, die volgens organisatoren bijna 300.000 mensen trok en ongeveer 250.000 via livestream.

Die opkomst zou moeten helpen om lang groeiende denkbeelden van een kloof tussen Israël en het Amerikaanse Jodendom te verdrijven, volgens Erdan.

March for Israel
Nearly 300,000 people attended the “March for Israel” rally on the National Mall in Washington, D.C., on Nov. 14, 2023. Photo by Shay Shohat/Flash90.
“Het was ontroerend om de liefde te voelen en honderdduizenden Joden te zien die vanuit de hele Verenigde Staten hun liefde en solidariteit met de staat Israël kwamen betuigen,” zei hij.
“Ik denk dat we als volk verenigd zijn om onze doelen nu te bereiken, om Hamas uit te roeien, om onze gijzelaars terug te brengen,” voegde hij eraan toe. “We moeten misschien sterker uit deze tragedie komen, en we moeten nu allemaal nadenken hoe we deze tragedie kunnen gebruiken om onze toekomst op beter te maken.”

“Het was ontroerend om de liefde te voelen en honderdduizenden Joden te zien die vanuit de hele Verenigde Staten hun liefde en solidariteit met de staat Israël kwamen betuigen,” zei hij.

“Ik denk dat we als volk verenigd zijn om onze doelen nu te bereiken, om Hamas uit te roeien, om onze gijzelaars terug te brengen,” voegde hij eraan toe. “We moeten misschien sterker uit deze tragedie komen, en we moeten nu allemaal nadenken hoe we deze tragedie kunnen gebruiken om onze toekomst op beter te maken.”

 

—————————————————————————————————————–

Bronvermelding

datum: 16-11-1023

Auteur: Mike Wagenheim

foto: Israeli Ambassador Gilad Erdan at the U.N. General Assembly Hall in New York, Jan. 16, 2023. Photo by Arie Leib Abrams/Flash90.

website: www.JNS.org

EN / NL/ עב