Weer een nacht, weer een reeks ballonbommen die zich een weg banen door de lucht van Zuid-Israël. Tegenwoordig exploderen sommigen van hen zelfs voordat ze zelfs een veilige landing maken. Op donderdag 6 februari ’20 werden in totaal meer dan 40 ballonbommen gelanceerd vanuit Gaza en over de grens naar Israëlisch grondgebied gevlogen met geïmproviseerde explosieven eraan.

Kort voor middernacht viel een groep ballonnen met een explosief neer in de Joodse gemeenschap van Nahal Oz na het oversteken van de grens met Gaza. Een sapper van de bommenploeg van de Israel Police was er om het onschadelijk te maken. Vlak voor 21.00 uur reikte men zo ver naar het noorden als de stad Beit Shemesh, slechts een half uur rijden van Jeruzalem.

Een paar uur eerder landde een veelkleurige bos ballonnen op een kruispunt in de Zuid-Israëlische stad Netivot, met daaraan vastgebonden een kleine zelfgemaakte bom. Buurtbewoners namen onmiddellijk contact op met de Israëlische politie; officieren kwamen naar de site samen met leden van de bomploeg en een sapper om het explosief te onderzoeken en onschadelijk te maken.

Een ballonbom landde ook rond 6 uur in de Negev ‘hoofdstad’ stad van Be’er Sheva, volgens rapporten ontvangen door de politie. Het geïmproviseerde explosieve apparaat (IED) dat aan de ballonnen was bevestigd, is naar verluidt opgeblazen voordat de ballonnen landden.

Maar er zit beterschap aan te komen: Het Light-Blade lasersysteem.

Light Blade -lasersysteem
De politie heeft donderdag een document vrijgegeven van de eerste operationele operatie van het ‘Light Blade’  -lasersysteem ontwikkeld door de Israel Police, Opti-defence en het beveiligingsbedrijf om brandende ballonnen te onderscheppen en door een laserstraal te breken. Bekijk hier een video-demonstratie.

Het systeem was in staat om meer dan 90% van de ballonnen die tijdens de test werden gedetecteerd, te onderscheppen. Dit is een ongekend succes voor ’s werelds eerste werkende lasersysteem voor het onderscheppen van ballonnen.

Het systeem werkt dag en nacht en heeft als doel om de dreiging van explosieve en brandbommen op te vangen met een laserstraal die op het doel wordt gelanceerd en deze neutraliseert zonder andere elementen in het gebied in gevaar te brengen.

Het systeem ontvangt detectie en identificatie via het SupervisIR-systeem van Elbit. Dit systeem werkt dag en nacht met detectiemogelijkheden die ongeveer overeenkomen met ongeveer 150 camera’s die naast elkaar staan.

Lasersysteem ‘Light Blade’


Bronvermelding
Datum:        06-01-2020
Website:   


 

EN / NL/ עב