Achttien nieuwe immigranten zijn dinsdagavond geland op de luchthaven Ben Goerion. Zij maken deel uit van een immigratiegroep van de organisatie Nefesh B’Nefesh.

Deze heeft de immigratie georganiseerd, in samenwerking met het Ministerie van Immigratie en Integratie, het Joods Agentschap, Keren Kayemeth LeYisrael en het Joods Nationaal Fonds-VS.

‘De staat Israël is de thuisbasis van alle Joden, overal, ongeacht waar ze nu wonen’, zei minister van Aliyah en integratie Yoav Galant. ‘De opvang van nieuwe immigranten is sinds de oprichting van de Staat een nationale missie. Zelfs tijdens oorlogen en crises houdt deze activiteit niet op. De poorten van Israël staan altijd open voor de Olim [immigranten], en ik ben hier erg trots op!’

De jongste nieuwe immigrant gisteren (Foto: Nefesh B’Nefesh)

De nieuwe immigranten gingen gisteren direct in een 14-daagse quarantaine, in overeenstemming met de richt­lijnen voor bescherming tegen het coronavirus. Bij de nieuwe burgers van Israël zijn alle leeftijdsgroepen tussen een jaar en 66 jaar vertegenwoordigd. Ze komen uit New York, New Jersey, Ohio, Georgia, Pennsylvania, Florida en Illinois en gaan na de quarantaine in Jeruzalem, Tel Aviv, Bet Shemesh, Ramat Gan en Jaffa wonen.

Nefesh B’Nefesh is in 2002 opgericht in samenwerking met de Israëlische regering en het Joods Agentschap voor Israël. Het zet zich in voor herleving van de Aliyah uit Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk door de financiële, professionele, logistieke en sociale barrières van de aliyah te verwijderen of tot een minimum te beperken. De steun en uitgebreide sociale diensten die Nefesh B’Nefesh biedt aan meer dan 60.000 nieuwe immigranten hebben ervoor gezorgd dat meer dan 90% van de Olim in Israël is gebleven.

Sterk toegenomen belangstelling voor Aliyah
Het coronavirus is in twee onmogelijke dingen geslaagd: na drie Israëlische verkiezingen en veel geharrewar krijgt de Joodse Staat eindelijk een regering, en het kan een groter aantal Amerikaanse Joden ervan overtuigen om eindelijk Aliyah te maken naar het vaderland van hun voorouders.

Omdat het leven in de VS veel comfortabeler, gemakkelijker en beheersbaarder is dan in Israël, hebben velen lange tijd voorspeld, dat er een groot gevaar of een catastrofe voor nodig zou zijn, om het Joodse volk dat daar woont over te halen om terug te keren naar hun ware thuisland.

Recente statistieken tonen aan dat Covid-19 zo’n bedreiging kan zijn, of op zijn minst een voorbode kan zijn van het soort bedreiging dat tot massale Aliyah zal leiden.

In maart en april van dit jaar constateerden Aliyah-ondersteunende organisaties zoals Nefesh B’Nefesh een toename van 50 procent bij het aantal Amerikaanse Joden dat geïnteresseerd is in het immigreren naar Israël.

Gedurende de hele maand april 2020 werden 455 nieuwe Aliyah-aanvragen ingediend bij Nefesh B’Nefesh, in vergelijking met 302 in april 2019, en 642 personen hebben hun Aliyah-aanvragen gedownload en zijn daarmee bezig, in vergelijking met 417 gedownloade aanvragen in april 2019, meldt TPS.

Aliyah gaat door en neemt zelfs toe, omdat het steeds meer als een realiseerbare mogelijkheid voor veel Joden over de hele wereld wordt gezien. Wij zetten ons daarom in voor het vinden van oplossingen voor iedereen die aliyah wil maken temidden van de Covid 19-crisis’, aldus Rabbi Yehoshua Fass, mede-oprichter en CEO van Nefesh B’Nefesh. ‘In de afgelopen achttien jaar hebben we in moeilijke tijden en onder moeilijke omstandigheden oplossingen geboden. Nu werken we zoals altijd de klok rond om diegenen die geïnteresseerd zijn in Aliyah te helpen hun dromen te realiseren.’

En terwijl het luchtverkeer van en naar Israël tijdens de coronacrisis was stilgelegd, landen er nog steeds vliegtuigen met nieuwe Joodse immigranten op de luchthaven Ben Goerion.

Een ongelooflijk aantal van 961 Olim uit de VS arriveerde in maart in Israël, en de genoemde aantallen aanvragen geven aan dat er binnenkort nog meer kunnen komen.

“De inzet van degenen die ervoor kozen om nu, in deze onzekere tijden, Aliyah te maken, is opmerkelijk en zeer ontroerend. Het wordt geëvenaard door de toezegging van onze kant om de stappen te nemen die nodig zijn om de voortzetting van Aliyah in Israël mogelijk te maken,” vertelde David Breakstone, vice-voorzitter van het Joodse Agentschap, aan TPS.

Veilig toevluchtsoord voor het Joodse volk

Cijfers per land van het aantal met het Coronavirus besmette personen en het aantal doden, op 6 mei, van de website Worldometers.com (selectie)

Amerika blijkt een van de hardst getroffen landen in de aanhoudende coronapandemie te zijn. De schattingen zijn nu dat tegen de zomer meer dan 100.000 mensen aan de ziekte kunnen zijn overleden. Ondertussen heeft Israël, ondanks zijn unieke uitdagingen en zelfs wanbeheer van de crisis, nog steeds een van de laagste sterftecijfers van de met het coronavirus besmette landen, en het land keert nu al terug naar een zekere mate van normaal leven.

Israël heeft een aantal dingen goed gedaan. Israël heeft een aantal dingen verkeerd gedaan. Het Israëlische gezondheids­zorg­systeem werd zwaar belast en grote delen van de Israëlische bevolking overtraden routinematig de beperkingen die bedoeld waren om de verspreiding van het virus te beteugelen.

De vindingrijkheid van Israël werd gecompenseerd door zijn gebrek aan discipline en een hyper-democratische sfeer, die het soort echt draconische maatregelen verhinderde die in landen zoals China en de naburige Arabische staten werden opgelegd. Daardoor was de algemene reactie van Israël op het coronavirus niet noodzakelijkerwijs effectiever dan die van andere landen met veel hogere sterftecijfers.

En toch heeft Israël deze storm doorstaan, net zoals zoveel eerdere stormen, met een niveau van succes dat niemand had kunnen voorspellen. Lokale experts en ambtenaren hadden inderdaad rampzalige infectie- en sterftecijfers in de Joodse Staat voorspeld. “We kunnen een miljoen geïnfecteerde en 10.000 dode Israëliërs bereiken,” waarschuwde premier Benjamin Netanyahu nog maar zes weken geleden.

Dus, hoe heeft Israël het weer voor elkaar gekregen? Er is geen betere manier om het uit te leggen dan de psalmist te citeren:
Ik sla mijn ogen op naar de bergen, vanwaar mijn hulp komen zal. Mijn hulp is van de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft. Hij zal uw voet niet laten wankelen, uw Bewaarder zal niet sluimeren. Zie, de Bewaarder van Israël zal niet sluimeren of slapen.’ (Psalm 121:1-4 HSV)

Er is maar één echt toevluchtsoord voor het Joodse volk, zelfs als het geconfronteerd wordt met onzichtbare vijanden zoals Covid-19, en dat is niet de VS.


Bronvermelding
Datum:        06-05-2020
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:         Pixabay
Website:      http://www.israeltoday.nl/


 

EN / NL/ עב