Autoriteiten geloven dat branden opzettelijk zijn aangestoken – waarschijnlijk als nationalistische aanvallen door Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever; 2.650 dunams verschroeid; tientallen geëvacueerd.

Brandweerautoriteiten geloven steeds vaker dat verschillende grote bosbranden die uitbraken aan de rand van Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever, opzettelijke brandstichtingen waren, waarschijnlijk door Palestijnen, meldden Hebreeuwse media woensdagavond.

Branden die ’s middags uitbraken in beboste gebieden ten westen van Jeruzalem, waren voor de Israëlische brandweer en reddingsdiensten aanleiding om tientallen bewoners in het gebied te evacueren.

Later op de middag ontstonden er nog een aantal branden op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, waaronder grote branden in de buurt van de nederzettingen Ariel en Shavei Shomron.

Tegen de avond waren de branden onder controle, hoewel de brandweer de hele nacht op de grond moest blijven voor het geval de vlammen opnieuw zouden oplaaien, meldde Channel 13.

Er waren geen directe meldingen van verwondingen of materiële schade bij de branden. Een eerste schatting bracht het gebied van verschroeid bos op 2.650 dunams (655 acres).
Onderzoekers verzamelden beelden van beveiligingscamera’s om meer over de oorzaak te weten te komen.

Hoewel ambtenaren geen uitspraak deden, wordt overwogen om opzettelijke brandstichting te plegen omdat het gebied waar de branden uitbraken dicht bij de Israëlische veiligheidsbarrière met de Westelijke Jordaanoever ligt, meldde de openbare omroep Kan.

Vorige maand, toen gewelddadige Palestijnse rellen in Oost-Jeruzalem zich uitbreidden naar gemengde Joods-Arabische steden in Israël, werden in hetzelfde gebied verschillende branden aangestoken door Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever die molotovcocktails over de barrière gooiden, aldus het station.

“We zijn nog steeds niet tot een conclusie gekomen over de oorzaak van de brand”, vertelde de districtscommandant van de brandweer en reddingsdiensten van Jeruzalem, Nissim Twito, aan Channel 13. “We zitten midden in het onderzoek.”

“Op basis van de historie van het gebied en de spanning kan het zijn dat de reden nationalistisch is. Op dit moment hebben we geen indicatie om met zekerheid te zeggen dat dat de reden is’, zei hij.

“Op dit moment weet ik niet of dit brandstichting was. Het lijdt geen twijfel dat dit incident een beetje ingewikkeld en vreemd is “in die zin dat alle branden tegelijkertijd plaatsvonden, vertelde brandweer- en reddingscommissaris Dedi Simchi aan Channel 12 News.

Eerder zei Simchi dat hij er zeker van was dat de branden door de mens waren veroorzaakt, maar hij kon niet zeggen of het opzet of nalatigheid was.

Volgens de brandweer brak de brand in de omgeving van Jeruzalem uit op de berg Haruah in de heuvels van Jeruzalem, in de buurt van de Neve Ilan moshav.

Later op de middag sloten 29 teams van brandweerlieden en 10 vliegtuigen zich aan om de enorme brand te blussen. Brandweerkorpsen uit andere delen van Israël werden ook ingeschakeld om te helpen bij het bestrijden van de vlammen.

De brandweer beval later de evacuatie van alle inwoners van K ibboets  Ma’ale Hahamisha in de heuvels van Judea. Een tweede brand brak naar verluidt uit op de nabijgelegen berg Eitan.

De bewoners konden daarna weer naar hun huizen terugkeren.

Wegen en snelwegen in het gebied werden ook kort afgesloten, waaronder een deel van Route 1, de hoofdweg die Jeruzalem en Tel Aviv verbindt.

Om 14.00 uur kondigde de Israëlische Spoorwegen aan dat het vanwege de brand treinen op de lijn Jeruzalem-Tel Aviv stopte. De treinen werden enkele uren later hervat.

Het lopende corruptieproces tegen premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem werd kort voor 15.00 uur stopgezet vanwege de brand.

Zicht op een grote brand die uitbrak in de buurt van Neve Ilan, buiten Jeruzalem op 09 juni 2021. (Yonatan Sindel/Flash90)

Er hing een dikke rookwolk over de omgeving van Jeruzalem en het ministerie van Milieubescherming adviseerde mensen die lijden aan hart- en longaandoeningen, ouderen, kinderen en zwangere vrouwen binnen te blijven en niet naar buiten te gaan tenzij absoluut noodzakelijk. Het adviseerde ook dat de rest van de bevolking lichamelijke activiteit buitenshuis beperkt, ramen sluit en airconditioners gebruikt.

Grote teams van brandweerlieden en vrijwilligers werkten ook verwoed om de branden op de Westelijke Jordaanoever te blussen.

Rook stijgt op van de plaats van een bosbrand achter het dorp Abu Gosh bij Jeruzalem, woensdag 9 juni 2021. (AP Photo/Oded Balilty)
————————————————–
Bronvermelding:
Datum:        10-06-2021
Auteur:        Redactie
Beeld:          Olivier Fitoussi/Flash90
Website:      www.timesofisrael.com


 

 

 

 

EN / NL/ עב