Rabbi Julia Gris, de enige vrouwelijke rabbijn van Oekraïne, is een van de ruim 3 miljoen vluchtelingen die de afgelopen weken de grens met Polen zijn overgestoken na de Russische inval in Oekraïne, meldde The Associated Press .

Gris, 45, bereikte Polen met haar 19-jarige dochter Izolda na een wandeling van 20 mijl en bijna twee dagen wachten aan de grens. “Er waren zoveel verhalen, zoveel gehuil en zoveel pijn”, zei ze. “Voor degenen die hier zijn, en nog meer voor degenen die nog in Oekraïne zijn.”

Voor de oorlog telde Oekraïne naar schatting 200.000 Joden. Gris, geboren in Bryansk, Rusland, leidde de hervormingssynagoge Shirat ha-Yam in de stad Odessa aan de Zwarte Zee.

Gris vreest dat het joodse leven in Oekraïne nooit meer hetzelfde zal zijn, zelfs niet nadat de gevechten zijn afgelopen. ‘Ik weet niet wanneer ik terug kan gaan,’ zei Gris. “Of ik terug ga.”

Gris merkte op dat ze in de ruim twintig jaar dat ze in Oekraïne woonde, nog nooit antisemitisme had meegemaakt. “Mijn hart en ziel zijn bij Oekraïne”, zei ze.

Gris werd gewijd aan het Leo Baeck College in Londen, en ze hoopt door te gaan vanuit Polen naar het Verenigd Koninkrijk.

Ze herinnerde zich hoe haar moeder, die nog steeds in Rusland woont, niet geloofde dat Rusland Oekraïne had aangevallen. “Ik moest haar ja zeggen, ik kan de sirenes en de bommen zelf horen!” zei Gris.


Bronvermelding:
Datum:         16-03-2022
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב