Voor de tweede keer binnen vijf maanden worden 6.394.030 kiesgerechtigde burgers opgeroepen om te stemmen op een van de partijen die zich kandidaat stellen voor de Knesset, en daarmee mee te beslissen over de toekomst van hun land.

Precies om 7 uur lokale tijd hebben vanmorgen 10.543 stembureaus hun poorten geopend. Tot 22 uur hebben de burgers van het land de mogelijkheid om hun democratisch recht uit te oefenen om te stemmen. Bij de laatste verkiezingen in april was de opkomst 68,46 procent, iets lager dan bij de verkiezingen van 2015. Deskundigen gaan ervan uit dat bij de tweede verkiezingen binnen enkele maanden nog minder kiezers hun stem zullen uitbrengen.

Daarom hebben de partijen zich tot het laatste moment ingespannen om de burgers ervan te overtuigen dat het van groot belang is, het stemrecht te gebruiken. Ook een mediacampagne riep de burgers op, om eerst te stemmen en pas daarna de vrije dag van vandaag te benutten.

De dag waarop de Knesset wordt gekozen is altijd een vrije dag in Israël om een hoge opkomst te stimuleren. Ook het openbaar vervoer is op die dag gratis.

De eerste ramingen worden om 22 uur verwacht, maar we hebben de afgelopen jaren geleerd dat we er niet zo vast op moeten vertrouwen. Vaak hadden ze het mis. De voorzitter van de partij Blauw en Wit, Benny Ganz, hield na de laatste verkiezingen, toen de ramingen bekend werden, een over­winnings­toe­spraak als de nieuwe premier van Israël.

De Israëlische president Re’oeven Rivlin heeft zijn stem al uitgebracht (zie foto) en in een eerdere toespraak riep hij de burgers van het land op, om gebruik te maken van hun stemrecht.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:         17-09-2019
Auteur:         Dov Eilon
Beeld:          Yonatan Sindel/Flash90
Website:      https://israeltoday.nl/

– – – – –

EN / NL/ עב