De Raad van Bestuur van El Al Israel Airlines Ltd. heeft een officieel bod van Eli Rozenberg ontvangen om het bedrijf grotendeels over te nemen.

De dertig-jarige Eli Rozenberg is een Israëlische inwoner en de zoon van Amerikaanse zakenman Kenny Rozenberg, de in New York gevestigde eigenaar van de landelijke verpleeghuisketen ‘Centers Health Care US’. Volgens de Israëlische wet inzake ‘het gouden aandeel’ van de particuliere nationale luchtvaartmaatschappij, moet de controlerende aandeelhouder het Israëlische staatsburgerschap hebben en in het land wonen.

Eli Rozenberg heeft via een Israëlisch bedrijf, waarvan hij eigenaar is, $75 miljoen geboden voor een belang van 45% in El Al. Rozenberg is bereid een onmiddellijke acquisitie te doen, voordat de regering haar plan uitvoert om een openbare veiling op El Al te laten houden. Dit eerdere plan is overeengekomen met de Raad van Bestuur, waarbij de regering alle aandelen zou opkopen in de luchtvaartmaatschappij die op de rand van faillissement staat als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Om zijn ernst te tonen, heeft Rozenberg alvast een curator-rekening geopend bij Mizrahi Tefahot Bank en $15 miljoen gestort, 20% van de geplande investering.

De Raad van Bestuur van El Al reageerde positief op het bod en zei: “We denken dat alle partijen die met El Al verbonden zijn een groot belang hebben bij de uitvoering van deze deal, omdat het in de huidige omstandigheden ‘aan de orde van de dag’ is en vanwege het reële gevaar waarmee El Al wordt geconfronteerd.”

Het bestuur van El Al benadrukte ook dat het bod El Al’s kapitaalstructuur direct zou verbeteren en een snelle kapitaalinjectie mogelijk zou maken. “Het is goed om erbij te vermelden dat de investeerder de situatie van El Al, die zich in een uitdagende situatie bevindt, heeft onderzocht .”

Het bod geldt tot augustus 2020.

 

 

________________________________________
Bronvermelding:
Auteur: Michael Raz-Chaimovitz
Datum: 20 juli 2020
website: www.en.globes.co.il
________________________________________

EN / NL/ עב