Het heeft even geduurd maar het lijkt er nu toch sterk op dat het vele vaccineren in Israël eindelijk het gehoopte resultaat laat zien. Voor het eerst sinds 16 januari is het besmettingspercentage gedaald naar 7,8% waar het maandag nog 8,9% was. Ook het aantal patiënten in ernstige toestand is aanzienlijk gedaald en staat nu op 1.020.

Dit blijkt uit de vanochtend vrijgegeven cijfers van het ministerie van Volksgezondheid die meedeelde dat er nu 70.444 actieve coronapatiënten in het land zijn.

Van hen verkeren er 1.020 in ernstige toestand, het laagste aantal sinds 10 januari, waarvan er 388 in kritieke toestand in de ziekenhuizen liggen met 317 van hen aangesloten op beademingsapparatuur.

Het dodental blijft stijgen en staat nu op 5.233.

Het ministerie van Volksgezondheid deelde ook mee dat 3.607.920 Israëliërs ten minste één keer zijn gevaccineerd, waarvan 2.223.906 ook de tweede injectie hebben gekregen.

Volgens het ministerie is ongeveer 20% van de 50-plussers – of ongeveer 365.000 mensen – nog niet ingeënt.

Het basisreproductiegetal van het land, of R-cijfer is gedaald tot 0,93, wat betekend dat een besmet persoon minder dan 1 ander individu besmet.

Onder de ultraorthodoxe en Arabische bevolking van Israël is dit echter nog niet het geval, daar is het R-cijfer ruim boven de 1 waardoor besmettingen onder deze bevolkingsgroepen ook hoog blijven.

Ondertussen heeft de Israëlische regering vanmorgen een driestappenplan aangekondigd voor een geleidelijke terugkeer naar een soort van ‘normaal’, waarbij op donderdag veel scholen op zullen gaan en in de komende weken ook winkels en restaurants hun deuren zullen openen.


Bronvermelding:
Datum:        10-02-2021
Beeld:          IDF Home Front soldaten in de coronavirus afdeling van Rambam ziekenhuis Haifa. Foto IDF woordvoerders eenheid.
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב