“We zijn in de ruimte!” leest een juichende banner in het Engels, Hebreeuws en Arabisch die vandaag over de homepage van Israëls Rakia Mission rolt.

Inderdaad, de 64-jarige Eytan Stibbe is de eerste Israëlische astronaut geworden die het International Space Station (ISS) binnengaat.

Stibbe en drie astronauten uit Noord-Amerika lanceerden op 8 april om 11.17 uur EDT op een SpaceX Falcon 9-raket van NASA’s Kennedy Space Center in Florida als onderdeel van de historische Axiom-missie 1 (Ax-1), de eerste volledig privé-ruimtemissie.

De raket met de vier astronauten meerde ongeveer 21 uur later aan bij het ISS en werd hartelijk ontvangen door de bemanning. Stibbe kwam als eerste binnen.

“Slechts 241 personen uit 19 landen hebben de afgelopen decennia tijd in [het ISS] doorgebracht. Het is bedoeld om te dienen als een gigantisch laboratorium dat in een baan rond de aarde draait, waardoor diepgaande studie van verschillende fenomenen onder omstandigheden van microzwaartekracht mogelijk wordt”, aldus Rakia’s homepage.

Rakia (Hebreeuws voor “hemel”) is een project van de Ramon Foundation en de Israel Space Agency in het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie. Het verklaarde doel van de missie is “de jongere generatie te inspireren en tegelijkertijd de Israëlische ruimtevaartindustrie vooruit te helpen en uit te breiden.”

Stibbe had een goede band met Israëls eerste astronaut, Ilan Ramon, die omkwam bij de explosie van de Space Shuttle Columbia in februari 2003. Hij was voorheen gevechtspiloot, maar is een succesvol zakenman en filantroop geworden.

Stibbe doneert zijn tijd en alle kosten van de reis, inclusief de uitgaven voor de 44 experimenten die hij meeneemt van Israëlische wetenschappers, ondernemers en studenten.

De Ramon Foundation zei tegen ISRAEL21C: “De missie stelt Israëlische ondernemers en onderzoekers in staat om innovatieve ideeën te ontwikkelen en biedt hen een zeldzame kans om hun ondernemingen te testen in een unieke studieomgeving, en zo bij te dragen aan de internationale en Israëlische onderzoek industrieën. Daarnaast zal de missie gediversifieerde educatieve activiteiten toegankelijk maken, ten voordele van alle Israëlische kinderen. Het zal in feite de eerste keer zijn dat Israëlische kinderen en jongeren toegang hebben tot het internationale ruimtestation, in het Hebreeuws.”


Bronvermelding:
Datum:        10-04-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב