Vrijdag zullen naar verwachting nog ongeveer 100 leden van de Falash Mura-gemeenschap arriveren, tot een totaal van 2000 tegen eind januari 2021.

Tijdens de openingsvlucht van Operatie Rock van Israël kwamen 316 leden van de Falash Mura-gemeenschap uit Ethiopië donderdagochtend samen met Aliyah-minister Pnina Tamano Shata in Israël aan en werden begroet door premier Benjamin Netanyahu, plaatsvervangend premier Benny Gantz, Joods Agentschap. Voorzitter Isaac Herzog en andere hoogwaardigheidsbekleders.
Ongeveer 100 extra immigranten uit de Falash Mura-gemeenschap in Ethiopië zullen vrijdag arriveren. De regering is van plan om eind januari 2021 in totaal 2.000 immigranten binnen te halen.

Activisten voor immigratie naar Falash Mura hebben echter Netanyahu en de regering veroordeeld vanwege het feit dat meer dan 7.000 leden van de gemeenschap in Ethiopië blijven, ondanks de beloften van de premier vlak voor de laatste verkiezingen dat al degenen die wachten tegen het einde naar Israël zouden worden gebracht. van 2020.

Allen die donderdag arriveerden, zijn de kinderen of kleinkinderen van leden van de gemeenschap die vele jaren geleden naar Israël zijn geëmigreerd.

Tamano Shata heeft de leiding gehad bij de inspanningen om degenen die in Ethiopië waren over te brengen naar Israël, en bracht de afgelopen week door in Ethiopië, samen met ambtenaren van het ministerie en het Joodse Agentschap om de aankomst te coördineren van de 2.000 immigranten die volgens regeringsresolutie 429 in oktober van dit jaar zijn geautoriseerd.

Met de komst van de nieuwe immigranten op donderdag, zijn er nu ongeveer 7.000 leden van de Falash Mura die overblijven in Ethiopië, in Addis Abeba en Gondar, die werden opgenomen in de immigratieparameters van regeringsresolutie 716 uit 2015.

Volgens deze resolutie zouden alle leden van de gemeenschap tegen het einde van 2020 naar Israël zijn overgebracht, maar vanwege politieke oppositie en bureaucratische problemen zijn er slechts 2.500 gearriveerd sinds de resolutie werd aangenomen.

Nog eens 5.340 leden van de Falash Mura-gemeenschap hebben sinds 2010 immigratierechten opgeëist en hebben de steun van de Ethiopisch-Joodse leiders in Israël en van prominente, reguliere rabbijnen uit de religieus-zionistische gemeenschap.

Een beslissing of ze in aanmerking komen voor immigratie naar Israël zal worden genomen in het kader van een alomvattend plan voor de immigratie van alle overgebleven leden van de Falash Mura-gemeenschap die momenteel wordt opgesteld door Tamano Shata.

De nieuwe immigranten arriveerden met een vlucht uit Gondar en liepen de trap van het vliegtuig af om te worden begroet door Netanyahu, Gantz en andere leden van de regering, voordat ze zich inschreven om naar een COVID-19 quarantainecentrum te worden gebracht.

Zodra hun quarantaine is afgelopen, worden ze overgebracht naar verschillende opvangcentra voor immigranten in het hele land en kunnen ze zich herenigen met hun ouders en grootouders die ze al jaren niet meer hebben gezien.

Tamano Shata zei bij de aankomstceremonie dat Operatie Rock of Israel, zoals het wordt genoemd, een van de grootste prestaties van de huidige regering was, maar betreurde het feit dat er nog veel meer van de gemeenschap in Ethiopië blijven.

“Ze wachten erop om niet alleen hun droom van Israël en Jeruzalem te vervullen, maar ook om tegemoet te komen aan hun fundamentele verzoek om zich te herenigen met hun families hier in Israël,” zei de minister, eraan toevoegend dat het “buitengewoon moeilijk” was om hen te zien leven met ondervoeding en armoede.

De omstandigheden voor degenen die nog wachten om te immigreren, zijn de laatste tijd verslechterd als gevolg van economische problemen als gevolg van de COVID-19-pandemie.

“Dit is een moment dat de controverses en debatten overstijgt, een moment om levens te redden en vooral, een moment van nationale plicht dat ons eraan herinnert wie we zijn als volk en dat we het voorrecht hebben om na duizenden jaren ballingschap naar huis terug te keren, ”Zei Tamano Shat.

Netanyahu zei ook tijdens de ceremonie dat hij jarenlang niet zo ontroerd was geweest door “zo’n pure scène van het zionisme”, en zei dat hij en zijn vrouw Sara, die ook aanwezig was, huilden toen ze de nieuwe immigranten begroetten.

“Je hebt lang gewacht met het realiseren van deze droom, en vandaag komt hij uit”, zei Netanyahu.

De premier voegde eraan toe dat hij bij de onderhandelingen over de normalisatie van de betrekkingen met Soedan die de regering momenteel voert, heeft verzocht dat families van degenen uit de Ethiopisch-joodse gemeenschap die stierven tijdens Operatie Moses in 1984 op weg naar een luchtbrug van Soedan naar Ethiopië toegang krijgen tot hun begraafplaatsen.

Isaac Herzog, voorzitter van het Joodse Agentschap, zei dat het “ongelooflijk ontroerend” was om getuige te zijn van de komst van de nieuwe immigranten, en merkte op dat families in Ethiopië en Israël “al jaren smeken en bidden om zich weer bij hun geliefden te voegen”.

MK Michal Cotler-Wunsh, voorzitter van de Ethiopiërs in Israel Knesset Caucus, die ook aanwezig was bij het evenement, zei dat het “een grote eer en verantwoordelijkheid was om de dochters en zonen te verwelkomen die jarenlang hebben gewacht om herenigd te worden met hun ouders”, maar voegde eraan toe dat het land “de plicht had om het besluit uit te voeren en te bespoedigen om al degenen die in Ethiopië wachten naar Israël te halen, vooral in het licht van een zich ontwikkelende humanitaire crisis die ondervoeding en gevaar omvat.”

Tadale Biadne, een lid van de Ethiopisch-Israëlische gemeenschap, wachtte op de luchthaven Ben Gurion om getuige te zijn van de aankomst van zijn broer op de vlucht van donderdag.

Hoewel Biadne, zijn moeder en vijf van haar broers en zussen in 2010 naar Israël kwamen, kreeg zijn broer geen toestemming om naar Israël te emigreren en heeft hij zijn moeder al tien jaar niet meer gezien.

Biadne zei dat hij erg opgewonden was om eindelijk herenigd te worden met zijn broer en dat zijn moeder erop gebrand was haar zoon te zien.
‘Er is hier vandaag iets groots gebeurd’, zei hij.

Activisten voor de immigratie van de Falash Mura-gemeenschap uitten hun woede over het voortdurende onvermogen om al degenen die in Ethiopië waren achtergebleven naar Israël te halen, ondanks herhaalde beloften van de regering om dit te doen.

‘Opnieuw heeft de regering onder leiding van premier Netanyahu besloten quota in te stellen voor de immigratie van Joden uit Ethiopië, in strijd met haar verkiezingsbeloften en haar eigen regeringsresolutie uit 2015, die beloofde alle overgebleven Joden van Ethiopië naar Israël te brengen door de eind 2020, ”zei Muket Fenta van de Activists for Ethiopian Aliya-organisatie.

“De regering viert een paar honderd immigranten uit Ethiopië, terwijl duizenden hier zouden zijn en nog steeds worden achtergelaten terwijl hun lot in het geding is, ondanks alle eerdere toezeggingen van de premier”, vervolgde hij.

Fenta merkte op dat zijn tante een van degenen is die in Ethiopië blijft, terwijl haar hele gezin, inclusief acht broers en zussen en moeder, in Israël woont.

De activisten merken op dat Netanyahu zelf op 20 februari van dit jaar, slechts twee weken voor de verkiezingen, Ethiopische religieuze leiders, families en activisten ontmoette en beloofde dat hij alle overgebleven leden van de gemeenschap naar Israël zou halen.

De Likud-partij verklaarde op 14 februari expliciet dat alle leden van de gemeenschap, toen zo’n 7.500 mensen, tegen eind 2020 naar Israël zouden komen, als onderdeel van haar campagne om kiezers uit de Ethiopisch-Israëlische gemeenschap aan te trekken.

De Falash Mura emigreren naar Israël onder de voorwaarden van gezinsherenigingswetten, niet de wet van terugkeer, aangezien hun voorouders zich aan het einde van de 19e eeuw onder dwang tot het christendom bekeerden. Ze moeten na aankomst in Israël een bekering ondergaan via het opperrabbinaat

De grote meerderheid van de 7.000 mensen die in Ethiopië blijven en die op grond van resoluties 716 en 429 voor immigratie zijn goedgekeurd, zijn van joodse vaderlijke afkomst.  In 2005 oordeelde de toenmalige opperrabbijn Shlomo Amar dat Falash Mura van matrilineaire afkomst naar Israël moest worden gebracht, maar met name uitgesloten degenen van patrilineaire afkomst.

De complexe geschiedenis en samenstelling van de Falash Mura-gemeenschap betekende dat toen degenen van moederlijke joodse afkomst mochten immigreren, veel gezinnen werden opgesplitst, aangezien sommige alleen van vaderlijke joodse afkomst waren. Volgens senior religieus-zionistische rabbijnen zoals Rabbi Yaakov Medan, Rabbi Re’em Hacohen en anderen, is meer dan 90 procent van de 5.340 individuen die uit de regio Gojjam in het noordwesten van Ethiopië komen van moederlijke Joodse afkomst.

Aangezien ze pas na 2010 immigratie naar Israël hebben aangevraagd, heeft de regering hun emigratieverzoeken nog niet herzien. Tegenstanders van verdere Falash Mura-immigratie beweren dat dit zal leiden tot een continue cyclus van gezinsherenigingsverzoeken van Ethiopiërs die niet Joods zijn en geen banden hebben met de Falash Mura-gemeenschap.

Activisten staan ​​er echter op dat alle claims worden geëvalueerd en dat degenen met legitieme claims met succes kunnen worden onderscheiden van degenen zonder enig recht op immigratie.


Bronvermelding:
Datum:        03-12-2020
Auteur:        JEREMY SHARON
Beeld:          AMOS BEN-GERSHOM / GPO
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב