De Israelische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen heeft een flitsbezoek gebracht aan Oekraïne. In Kyiv heropende Cohen de Israelische ambassade en sprak hij met ambtgenoot Kuleba en president Zelensky. Ook bezocht hij Boetsja en Babyn Yar.

Na zijn solidariteitsbezoek aan Turkije, vanwege de verschrikkelijke aardbeving, vloog de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen naar Polen. Vanuit Polen nam hij de trein naar Kyiv, waar hij donderdagochtend 16 februari aankwam. Het eendaagse bezoek aan de Oekraïense hoofdstad is uitzonderlijk, omdat Cohen het eerste Israelische regeringslid is dat Oekraïne bezoekt sinds het begin van de oorlog.

Oekraïense verzoeken aan Israel
Voorafgaand aan Cohen’s bezoek aan Oekraïne, hadden de Oekraïners enkele verzoeken voor de Israelische minister. Zo wil Oekraïne dat Cohen een duidelijke publieke verklaring afgeeft waarin Israel de Russische invasie en ook de eerdere inbreuk op de territoriale integriteit van Oekraïne, namelijk de Russische annexatie van de Krim uit 2014, veroordeelt. De vorige Israelische regering heeft de Russische invasie veroordeeld, maar de nieuwe regering onder leiding van Benjamin Netanyahu deed dit tot dusver nog niet.

Daarnaast willen de Oekraïners dat Israel het vredesplan van Zelensky steunt, raketwaarschuwingssystemen ter beschikking stelt en dat zij een lening van 500 miljoen dollar (468 miljoen euro) aan Oekraïne verstrekken. Ook verzochten zij Israel om gewonde Oekraïense soldaten en burgers op te nemen en hen te voorzien van medische zorg. Volgens Oekraïense functionarissen wil het land met de verzoeken de nieuwe Israelische regering testen naar hun beleid peilen ten aanzien van de oorlog.

Wat houdt Zelensky’s vredesplan in?
De Oekraïense president Zelensky presenteerde in december vorig jaar zijn vredesplan. Dit plan bestaat uit tien punten en beschrijft onder andere dat Moskou de Oekraïense territoriale integriteit moet erkennen en zich volledig moet terugtrekken van het Oekraïense grondgebied.

Voor Israel wordt het steunen van Zelensky’s vredesplan een lastige kwestie. Dit komt doordat Israel een neutrale positie heeft ingenomen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne, tot grote onvrede van de Oekraïense regering. Israel heeft voor deze positie gekozen omdat zij haar relatie met Rusland niet in gevaar wil brengen. Op dit moment heeft Israel vrij spel om Iraanse doelen in Syrië aan te vallen. Het gevaar bestaat dat de Israelische regering deze vrijheid verliest als zij het vredesplan van Zelensky steunen. De neutrale positie van Israel kwam ook in het begin van de oorlog tot uiting toen voormalig premier Naftali Bennett kortstondig de rol van bemiddelaar vervulde tussen Kyiv en Moskou.

Bezoeken aan Boetsja en Babyn Yar
Het officiële bezoek van Cohen begon donderdagochtend in Boetsja, een voorstad van Kyiv. Vorig jaar april kwam deze Oekraïense stad uitgebreid in het nieuws, nadat bleek dat Russische troepen er een bloedbad met meer dan 400 burgerdoden hadden aangericht. In Boetsja legde Cohen een krans bij een massagraf, waar 116 mensen zijn begraven. Vervolgens vertrok hij naar Babyn Yar, een ravijn waar tijdens de Shoah meer dan 30.000 Joden zijn vermoord. Hier plantte hij een boom en legde hij een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Ook werd, onder gezelschap van een aantal vooraanstaande Oekraïense rabbijnen, het Kaddisj gebed uitgesproken en het Israelische volkslied Hatikvah gezongen.

Cohen bespreekt Oekraïense voorwaarden met ambtgenoot Kuleba
Na de bezoeken aan Boetsja en Babyn Yar had Cohen een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Dmytro Kuleba in Kyiv. Terwijl het luchtalarm afging, spraken de twee onder andere over de ingediende Oekraïense verzoeken.

Israel heeft ingestemd dat zij een lening gaat verstrekken ter waarde van 200 miljoen dollar (188 miljoen euro), in plaats van de verzochte 500 miljoen dollar (468 miljoen euro). Oekraïne moet deze lening gebruiken voor de gezondheidszorg en civiele infrastructuur. Verder gaat Israel Oekraïne helpen door een waarschuwingssystemen voor luchtaanvallen te ontwikkelen. De leveringstijd van dit system bedraagt tussen de drie en zes maanden.

Opvallend is wel dat tijdens het gesprek met Kuleba de meningsverschillen tussen beide landen vrij duidelijk naar voren kwamen. Cohen heeft de Russische inval in Oekraïne niet openlijk veroordeeld, terwijl Kuleba op zijn beurt Iran geen enkele keer heeft genoemd.

Heropening Israelische ambassade
Het bezoek van Cohen stond ook enigszins in het teken van het heropenen van de Israelische ambassade in Kyiv. Aan het begin van de oorlog besloot de ambassade om hun deuren te sluiten. Tot vorige week donderdag was Israel het enige westerse land dat hun ambassade nog niet permanent had heropend.

Beide landen beschouwen Iran als “gezamenlijke vijand”
Cohen sloot zijn flitsbezoek aan Kyiv af door te spreken met president Zelensky. De twee discussieerden onder andere over de dreiging van Iran. Beide landen beschouwen het land als een gezamenlijke vijand. Zo gebruikt Rusland Iraanse drones tijdens hun oorlog met Oekraïne, terwijl Israel in haar existentie wordt bedreigd door het Iraanse kernprogramma. Om deze redenen willen zowel Israel als Oekraïne graag de krachten bundelen, onder andere door het delen van informatie over Iran. Toch is Israel niet van plan Oekraïne te voorzien van verdedigingswapens tegen Russische dreiging.

Wel verzekerde Cohen Zelensky dat Israel, deze week, tijdens stemmingen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor een “concept vredesresolutie” gaat stemmen. Door de conceptversie van de vredesresolutie te steunen wil Israel solidariteit met het Oekraïense volk tonen, maar ook een belangrijk signaal afgeven dat zij de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne erkent. Tot slot bedankte Zelensky de Israeli’s voor hun humanitaire hulp en hoopt hij dat Israel een rol kan spelen in de wederopbouw van naoorlogs Oekraïne.


Bronvermelding:
Datum:       20-02-2023
Auteur:       RICO BRENTJENS
Beeld:         Screenshot van het bezoek van minister Cohen aan Babyn Yar
Website:      CIDI


 

 

EN / NL/ עב