Het is eindelijk zo ver! Het enorme Leviathan-gasveld voor de kust van Israël is begonnen met de export van aardgas naar het land dat Israëls grootste vijand was tijdens haar oprichting, maar sinds enkele jaren één van Israëls beste vrienden onder de Arabische landen is geworden.

De export van Israëlisch gas zal Egypte en Israël nu nog dichter bij elkaar brengen en de onderlinge vrede versterken. Het particuliere Egyptische bedrijf Dolphinus Holdings zal de komende 15 jaar 85 miljard kubieke meter gas uit Israël kopen ter waarde van $19,5 miljard en verspreiden in het dichtstbevolkte Arabische land. Het gas wordt uit de gasvelden Tamar en Leviathan gewonnen en naar Egypte getransporteerd via een pijpleiding die onder de zeebodem loopt.

Historische mijlpaal
Vertegenwoordigers van de twee landen waren zeer optimistisch over deze ontwikkeling, waarbij de Israëlische minister van Energie Juval Steinitz de exportovereenkomst een ‘historische mijlpaal’ noemde en de Egyptische minister van Energie, Tarek El-Molla, het verdrag ‘een belangrijke ontwikkeling die beide partijen ten goede zal komen’. Enkele Israëlische politici beschreven de export van gas naar Egypte zelfs als ‘het belangrijkste akkoord sinds de twee landen in 1979 het vredesverdrag ondertekenden’.

Het is interessant, dat enkele jaren geleden nog gas van Egypte naar Israël werd geëxporteerd en dat de richting nu is omgekeerd. In die tijd stroomde het gas door de pijpleidingen in de Sinaïwoestijn die vaak beschadigd werden door de islamieten, waardoor de kosten voor beide partijen omhoog gingen. Vandaag de dag lijkt het voor Egypte zelfs goedkoper om het gas uit Israël te importeren dan om het zelf te produceren.

Voor Israël is deze aardgas overeenkomst een pijler van de vreedzame co-existentie met haar Arabische buurman. Landen die economisch met elkaar verbonden zijn zullen elkaar waarschijnlijk niet aanvallen. Deze berekening is ook een factor bij de gasexport naar Jordanië, het buurland in het oosten. Sinds het begin van het nieuwe jaar stroomt er al gas naar Jordanië, en ook dit contract heeft een looptijd van 15 jaar, dus de Jordaniërs zullen zich nog wel twee keer bedenken voordat ze hun energieleverancier aanvallen.

Protest tegen Israëlisch gas
Enkele Jordaanse burgers protesteerden vorige week echter tegen de leveringsovereenkomst van aardgas met Israël, maar een woordvoerder van de Jordaanse elektriciteits­maatschappij zei, dat zijn land geen alternatief had voor het Israëlische gas. Hij noemde het ‘de laatste optie’, nadat ook Jordanië geen gas meer uit Egypte ontving, omdat de Sinaïpijpleidingen herhaaldelijk onklaar werden gemaakt. In 2016, toen het leveringscontract met Israël werd ondertekend, had het Jordaanse parlement zelfs een resolutie tegen dit contract aangenomen. Tevens was er deze week een vergadering gepland om de invoer van Israëlisch gas te verbieden. Echter, als Israëlisch gas echt de laatste optie is voor Jordanië zullen protesten en resoluties zeker niets opleveren, want de bevolking wil de winter – en de hete zomer die op het punt staat te beginnen – zeker niet zonder elektriciteit doormaken.


Bronvermelding
Datum:       19-01-2020
Auteur:       Michael Selutin
Beeld:         Flash90
Website:     https://israeltoday.nl/


 

 

 

EN / NL/ עב