De Holocaust verwoestte een groot deel van het Nederlandse jodendom. Maar sporen van vooroorlogse gemeenschappen zijn nog overal te vinden, laat ook een nieuw boek over de geschiedenis van Joods Zutphen zien.

Op een gure dag in dit voorjaar sprak ik af met Peter Kooij. We zouden elkaar ontmoeten bij de synagoge in Zutphen, de oude stad aan de IJssel. Peter Kooij is beeldend kunstenaar, schrijver, amateur-historicus. De afgelopen zes jaar van zijn leven werkte hij aan een boek over de geschiedenis van de Joden in Zutphen. Ik woon sinds enige tijd in Zutphen. Ik ken die synagoge. Maar van de geschiedenis wist ik heel weinig.

Is die geschiedenis voor een landelijke krant niet te lokaal, zou je kunnen vragen. Maar is niet alle geschiedenis lokaal? En deze bittere geschiedenis in het bijzonder, is die niet overal supranationaal geweest?

Peter Kooij (1957) was jarenlang gids bij de stadswandelingen door joods Zutphen. We spraken af zo’n wandeling te doen. Zijn boek moest nog van de drukker komen, maar hij had me een pdf-versie toegezonden. Het bevatte verrassend veel beeldmateriaal, fotoportretten met name, van echte mensen, mensen die er niet meer zijn. En twee prachtige linoleumsnedes van Kooij zelf.

Lees meer op Trouw.nl

EN / NL/ עב