Iraanse kanonneerboten hebben in de afgelopen jaren schepen van de Amerikaanse marine en die van geallieerde landen getreiterd. In 2016 ging de Islamitische Republiek zelfs zover, dat ze 10 Amerikaanse zeelieden gevangen nam, nadat hun boten zich in Iraanse wateren hadden gewaagd.

Maar een dergelijk avonturisme van de Iraniërs zal nu waarschijnlijker een grote confrontatie en mogelijk zelfs een wereldoorlog (vrezen sommigen) ontketenen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn marines heeft bevolen niet langer de ogen te sluiten voor dergelijke pesterijen in de Perzische Golf.

‘Ik heb de Amerikaanse marine opgedragen om alle Iraanse kanonneerboten neer te schieten en te vernietigen als ze onze schepen op zee lastigvallen’, tweette Trump woensdag.

Als het zover komt, is het uitbreken van ernstige vijandelijk­heden tussen Iran en de VS te verwachten. Hoewel een regionale oorlog voor iedereen verwoestend zou zijn, hebben zowel Israël als de Arabische staten lang druk uitgeoefend op de Amerikanen om zich militair teweer te stellen tegen de Iraanse aspiraties tot hegemonie in het Midden-Oosten.

Iran heeft herhaaldelijk gewaarschuwd, dat een van zijn eerste acties in een oorlog met de VS zou zijn om raketten naar Israël te lanceren.


Bronvermelding
Datum:        22-04-2020
Beeld:         Pixabay.com
Website:      http://www.israeltoday.nl/
Bewerkt:      Redactie Radio Israel.nl


 

EN / NL/ עב