Binnenkort, op 14 december, komt een groep van 253 Bnei Menashe thuis, maar dit keer in de schaduw van de corona-pandemie. De laatste aliyah, georgani­seerd door Shavei Israel, de organisatie die ‘The Lost Tribe’ van de Ethiopische Beta Israel thuisbracht, was in 2018.

Voor de Bnei Menashe is de verhuizing van India naar een nieuw land en een nieuwe cultuur een van de meest stressvolle en opwindende gebeurtenissen in het leven die men kan meemaken. Maar wat voor uitdagingen of moeilijkheden ze ook mogen ondervinden, het enthousiasme van deze Israëlitische Joden die in ballingschap leven kent geen grenzen. Ze zijn gewoon een lichaam vol adrenaline!

Yochanan Phaltual ‘Zes jaar geleden, in 2014, maakte ik aliyah naar Israël met mijn gezin, il liet familie en vrienden achter, wat moeilijk was omdat ook zij de dagen telden tot hun droom om in het Beloofde Land te leven misschien in vervulling zou gaan.’

Het verlangen naar aliyah is altijd uniek. Mensen die al aliyah hebben gemaakt, zeggen voortdurend tegen vrienden en familie ‘Kom naar huis – We wachten op je,’ omdat het maken van aliyah niet echt gaat over het verlaten van India, ons huis in de diaspora. Het gaat meer om terug te keren naar onze ROOTS.

De Bnei Menashe verspreidden zich over de noord­oostelijke staten van India, maar zij wonen over het algemeen in de staten Mizoram en Manipur. Simeon Vaiphei is een van de gezegende gezinnen die zich op 14 december bij de 253 nieuwe immigranten voegt. Andere groepen zullen daarna aankomen en in totaal zullen 722 leden van de stam naar Israël komen.

Simeon, zijn vrouw Rivka Kim en hun zes kinderen waren overweldigd door de vreugde om eindelijk op de lijst voor aliyah te staan. Het is altijd hun droom geweest om naar Israël te komen sinds ze 25 jaar geleden zijn getrouwd. Hoewel Simeon een succesvolle inter­natio­nale hout­handelaar is in Manipur, de grensstaat met Myanmar, is hij vastbesloten om hun comfortabele leven achter zich te laten en zich te wagen aan het onbekende nieuwe land Israël.

‘Ik ben me volledig bewust van mijn beslissing. Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste beslissingen die iemand kan nemen – om zichzelf en zijn familie uit de comfortzone los te maken en zich naar een nieuwe plek te begeven om een heel nieuw leven te beginnen,’ zei Simeon. Hij voegde eraan toe dat ze geestelijk en psychologisch waren voorbereid en zeer opgewonden om naar huis te gaan in Israël.

Voor Menashe Vaiphei, de oudste zoon van Simeon, is een van de belangrijkste mitzvot in de Torah om in Israël te wonen. ‘Voor mij is het erg ideologisch. Ik wilde deel uitmaken van de natie door in het Israëlische leger te dienen,’ zei Menashe. Vorig jaar heeft hij de opleiding Computer Engineering afgerond bij de National Institutes of Technology (NIT) in India en hij kijkt er naar uit om in Israël te studeren en te werken op een aanverwant gebied.

Net als de familie Vaiphei is verhuizen naar Israël de juiste beslissing voor alle Bnei Menashe. Ondanks de vele uitdagingen zijn ze bereid om terug te keren naar Israël en een van de bouwstenen van de Joodse natie te worden.

Invloed Corona-pandemie
Een speciaal aspect van deze komende aliyah is de strenge gezond­heids­voorschriften als gevolg van de corona-pandemie. Shavei Israel zal in samenwerking met het Israëlische ministerie van Volksgezondheid verplichte begeleiding bieden voor het gehele aliyah­proces en voor de uitzon­derlijke omstan­digheden die door het coronavirus worden veroorzaakt.

Negatieve Covid-19 testresultaten zullen ook een toelatingseis van ‘Aliyah 2020’ worden. Alle immigranten moeten binnen twee dagen na hun vertrek van New Delhi International Airport een bewijs van een negatieve test bij zich dragen. Alle immigranten zullen bij aankomst op de internationale luchthaven Ben Goerion 14 dagen in quarantaine worden gehouden onder toezicht van het IDF Thuisfront Commando in een absorptiecentrum voor nieuwe immigranten.

In deze onzekere tijden, met het coronavirus, weegt het enthousiasme en de passie om hun nieuwe thuis te bereiken ruimschoots op tegen het tijdelijke ongemak dat de Bnei Menashe kunnen ondervinden.

Familieleden verwelkomen nieuwe immigranten van de Bnei Menashe hartelijk tijdens na eerdere aankomst op de luchthaven

Hun eerste huis in het thuisland zal het Absorptie­centrum in Kibboets Nordiya zijn, gelegen in de buurt van Netanya, in het noordelijke centrale district van Israël. Naast huisvesting zullen zij hun tijd doorbrengen met het bestuderen van het Jodendom, totdat iedereen zijn formele bekering heeft voltooid, wat normaal gesproken drie maanden duurt. Een intensieve Hebreeuwse taalcursus Ulpan is noodzakelijk om de aanpassing aan hun nieuwe thuis te vergemakkelijken.

Vanuit een halachisch, of Joods rechtelijk perspectief, vormen de Bnei Menashe een aparte groep. In de loop van hun ballingschap vermengden de generaties zich met de naties waaronder ze leefden. Ondanks de tradities die zij in stand hielden, eisen de rabbinale autoriteiten dan ook dat zij een volledig proces van bekering tot het Jodendom ondergaan.

In maart 2005 werden de Bnei Menashe, als gevolg van de inspanningen van Shavei Israel onder voorzitter Michael Freund en Israëls voormalige Sefardische opperrabbijn Shlomo Amar, formeel erkend als afstammelingen van Israël. Volgens de Joodse wet worden de Bnei Menashe beschouwd als ‘Zera Israel – het zaad van Israël’.

In feite hebben in de afgelopen 18 jaar meer dan 4.500 Bnei Menashe aliyah gemaakt door de onver­moei­bare inspanningen van Shavei Israel. Nu heeft de Israëlische minister van Aliyah en Absorptie Pnina Tamano-Shata zich aangesloten bij de inspanningen om nog eens 722 Bnei Menashe naar Israël te halen. Bedankt, en grote waardering voor minister Pnina en voorzitter Freund. Wij, de Bnei Menashe, weten allemaal hoe druk ze het hebben gehad met dit project, dat ‘Operatie Menashe’ wordt genoemd naar de naamgever van de stam waarvan ze afstammen.

Alleen in het Land Israël kon Avram Avraham worden, onze aartsvader, en alleen in het Land Israël konden hij en zijn nakomelingen hun bestemming bereiken. Anders, wat er ook gebeurt, hebben we het gevoel dat we incompleet zijn.

Tot ziens, mensen in het Beloofde Land! Goede reis!


Bronvermelding:
Datum:        07-12-2020
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:         Yochanan Phaltual
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב