PRESIDENT KEURT “BETREURENSWAARDIGE POLITIEKE SITUATIE” AF

Nu dat zowel Gantz als Netanyahu het niet voor elkaar hebben gekregen om een nieuw kabinet te vormen wordt daarmee de deur opengezet naar de nooit eerder gebruikte kieswet-regeling die bepaalt, dat de formatie nu open is voor ieder Knesset-lid. Lukt dat niet, dan zullen er voor de derde keer verkiezingen worden gehouden.

President Reuven Rivlin overhandigde donderdag Knesset voorzitter Yuli Edelstein (zie foto hierboven) de formele brief, waarin staat vermeld dat Benny Gantz’s mandaat om een nieuwe regering te vormen op niets is uitgelopen, nadat de Blauw-en-Wit partijleider eerder die dag toegaf die niet te hebben kunnen volbrengen.

Voor het eerst in de geschiedenis van het land ligt het mandaat voor het vormen van een nieuwe regeringscoalitie in handen van de Knesset. Als tenminste 60 wetsontwerpers hun steun uitbrengen aan een mede-parlementslid binnen de aankomende 21 dagen, dan zal die persoon de taak krijgen om een coalitie te vormen. Daarna zal hij/zij 14 dagen de tijd krijgen om een regering beëdigd te laten beëdigen. Lukt dat ook niet, dan zal het land weer naar de stembus worden gevraagd te gaan.

“Dit is een tijd van ongekende duisternis in de geschiedenis van de Staat van Israël”, vertelde Rivlin aan Edelstein tijdens een ceremonie die werd gehouden bij de President thuis te Jeruzalem.

“Dit is één van de belangrijkste tijden voor de Staat van Israël om eens heel goed bij zichzelf te rade te gaan,” zei hij. “Ik wil je er graag aan herinneren dat deze betreurenswaardige situatie heeft kunnen ontstaan na een tweede ronde van verkiezingen die de Israëlische bevolking was opgedrongen, nadat het 21ste kabinet besloot zichzelf te ontbinden.”

Gantz zei op woensdag, dat het hem niet was gelukt om een coalitiekabinet te vormen en gaf het mandaat daarvoor na 28 dagen terug aan Rivlin.

Minister-President Benjamin Netanyahu kon het ook al niet klaarspelen om een nieuwe coalitie te vormen, nadat hij als eerste de kans had gekregen om een regering te vormen na de verkiezingen op 17 september j.l. Toen het hem na de verkiezingen van april dit jaar niet was gelukt om een kabinet te formeren, drukte Netanyah een wetsontwerp erdoor om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Zijn hoop was dat hij daarmee Gantz de mogelijkheid ontnam voor een nieuwe kans.

“Laat dit helder zijn,” waarschuwde Rivlin in een oproep aan de Knessetleden, “deze politiek van ontwrichting moet stoppen. Uw politieke lot is niet belangrijker dan die van de bejaarde in een ziekenhuis, kinderen in het bijzonder onderwijs, de slachtoffers van geweld in de Arabische wijk, de inwoners in het zuiden – Joods, Arabisch, ultra-Orthodox en seculier – die bescherming nodig hebben tegen de raketaanvallen, en de vrouwen die een schuilplaats nodig hebben.

“Vorm gedurende de aankomende 21 dagen geen blokken of partijen. Ieder van u zou zijn/haar geweten moeten laten spreken en slechts één vraag beantwoorden: Wat is mijn plicht jegens de Staat van Israël?” aldus Rivlin.

 

———–

Bronvermelding

Auteur: Raoul Wootliff

Datum: 21 november 2019

Afbeelding: Hadas Parush | Flash90

Website: www.timesofisrael.com

———–

 

 

 

EN / NL/ עב