Times Square is misschien het best bekend om zijn flitsende billboards, zwervende bands van knock-off Elmos en hordes gapende toeristen. Maar op dinsdag, holocaust herdenkingsdag, konden bezoekers van het “kruispunt van de wereld” ook een replica zien van het soort veewagen dat miljoenen Joden naar hun dood vervoerde in door de nazi’s gerunde concentratiekampen.

De veewagen stond geparkeerd op de kruising van 46ste en Broadway, tegenover een Forever 21 en het TKTS-ticketvenster, waar nieuwsgierige bezoekers naar binnen konden stappen en een film konden zien, geprojecteerd op de vier muren, met details over de verschrikkingen van de Holocaust.

De tentoonstelling “Cattle Car: Stepping In and Out of Darkness” werd in 2020 ontwikkeld door ShadowLight, een in Toronto gevestigde non-profitorganisatie voor Holocaust-onderwijs, en Southern NCSY, de Florida-tak van de jongerengroep van de Orthodox Union. NCSY’s “Hate Ends Now” -tour reist door het land met een missie om Holocaust-educatie te promoten en antisemitisme te bestrijden.

“Deze tentoonstelling is een van de meest innovatieve Holocaust-educatietools van het land, en vandaag hebben we het naar het kruispunt van de wereld gebracht,” zei Todd Cohn, uitvoerend directeur van Southern NCSY. “Als je de wereld bewust wilt maken van een zaak, is dit de plek om het te doen.”

Op dinsdagochtend, terwijl veel mensen langsliepen zonder op te kijken, zoals velen in New York gewoon zijn te doen, stopten verschillenden om rond te kijken, wat foto’s te maken en de QR-code te scannen om meer te weten te komen over de veewagen en de Holocaust. Anderen namen selfies en één vroeg of de tentoonstelling een viering van Pesach was, die Cohn aangreep als een gelegenheid om les te geven over het jodendom en de herinnering aan de Holocaust.

“Dit is geweldig om te zien,” zei Yael Shimoni-Degani, een Israëlische toerist die door Times Square liep tijdens een bezoek aan haar dochter die in New York City woont. Het tweetal stond te wachten om naar binnen te gaan. “Het is heel belangrijk om mensen eraan te herinneren wat er is gebeurd,” zei Shimoni-Degani.

De veewagen zal tot dinsdag 9.00 uur op Times Square worden geparkeerd, of tot Yom Hashoah, die door Israël en Joden wereldwijd wordt gemarkeerd als Holocaust Remembrance Day. Wisselende groepen van joodse middelbare scholen in de omgeving werden uitgenodigd om de hele dag door dit evenement te bezoeken. Een evenement vanaf 7.00 uur, open voor het publiek, was om overlevenden van de Holocaust, veteranen van het Amerikaanse leger die betrokken waren bij de bevrijding van de kampen, Israëlische afgezanten en lokale politici in de schijnwerpers te zetten. De menigte zal worden uitgenodigd om gebeden te zingen en kaarsjes aan te steken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust.

Een groep studenten van The Ramaz School verlaat de tentoonstelling “Cattle Car: Stepping In and Out of Darkness” op Times Square, 18 april 2023. (Julia Gergely)

Aanwezigen werden opgesloten in de veewagen – een poging om de ervaring van slachtoffers en overlevenden tastbaar te maken. De 20 minuten durende video bood een tijdlijn van de Holocaust en bevatte getuigenissen van overlevenden Hedy Bohm en Nate Leipciger. De video eindigde met het aansporen van kijkers om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties, met vragen als: “Hoe heeft de wereld dit laten gebeuren?” en “Hoe kun je je stem verheffen?” Statistieken over toenemend antisemitisme, racisme en geweld tegen andersdenkende werden getoond.

“Onze kernmissie is de toekomst van het Joodse volk maar het gaat net zo goed het bestaande publiek van vandaag aan,” zei Cohn, wijzend op de “universele boodschap” van de tentoonstelling. Een van de doelen van “Hate Ends Now” is om “ervoor te zorgen dat haat niet ongecontroleerd blijft”, zei Cohn, vooral in een tijd van toenemend antisemitisme. De tentoonstelling heeft de hoofdstad van de staat Florida bezocht en zal volgende week naar universiteitscampussen in Boston verhuizen

Er was een grote veiligheids- en politieaanwezigheid in de buurt en een agent in de tentoonstelling.

Dini Hass, een onderwijzeres aan de Ramaz School die een groep studenten had meegenomen om de tentoonstelling te bezoeken, vertelde de New York Jewish Week dat een bezoek aan de veewagen een ongelooflijke ervaring was en een kans om als de kleindochter van vier overlevenden van de Holocaust het verhaal van haar familie te delen. “Om dit midden op Times Square te hebben, is een van de gekste dingen die ik ooit heb gezien,” zei ze bewonderend.

Schrijver Dara Horn was echter sceptisch dat tentoonstellingen als deze – vooral die in zo’n openbare ruimte als Times Square – daadwerkelijk de kracht zouden hebben om het tij van antisemitisme te keren, ondanks hun goedbedoelde intentie.

“Ik kwam tot de verontrustende conclusie dat holocaustonderwijs niet in staat is om hedendaags antisemitisme aan te pakken,” zei Horn, die onlangs door het land toerde om de balans op te maken van verschillende holocaust-onderwijsinitiatieven. “Daar zijn een heleboel redenen voor. Een daarvan is dat het is gebruikt zoals deze casestudy buiten de geschiedenis om en het wordt gebruikt voor openbare morele opvoeding. Ik kan geen enkele andere gebeurtenis in de geschiedenis bedenken dat we geïsoleerd hebben van elke vorm van context. Het is een gruweldaad geworden die we moeten universaliseren. ”

Horn merkte op dat haar opmerkingen niet specifiek waren voor de tentoonstelling “Hate Ends Now”, eerder voor de bredere inspanning van Holocaust-educatie en het bestrijden van antisemitisme onder het algemene, niet-Joodse publiek. Ze gaf ook toe dat, voor Joodse gemeenschappen, Jom Hashoah en Holocaust-onderwijstentoonstellingen belangrijk zijn omdat ze een moment bieden om te rouwen en de doden te eren.

“En toch’” zei ze: “wordt dit het enige dat mensen weten over Joden – dat ze werden vermoord in de Holocaust. Nu is het er om ons iets over de mensheid te leren,” voegde ze eraan toe. “Er is een enorm probleem omdat het grote publiek wordt onderwezen over de Holocaust en absoluut niets weet over Joden die vandaag leven, of over de levens en inhoud van de Joodse beschaving in Europa die verloren is gegaan.”

Als iemand die goed op de hoogte is van de Holocaust, zei onderwijzeres Dini Hass dat ze vaak geschokt is door hoe weinig zowel Joden als niet-Joden weten over de Holocaust. “Als zoiets zelfs maar één persoon een seconde doet stoppen om na te denken over de Holocaust en erover wil leren, dan doet het zijn werk,” zei ze.


Bronvermelding:
Datum:        27-04-2023
Auteur:        Israel CNN
Beeld:          Een replica ‘Holocaust-veewagen’ op Times Square, April 18, 2023. (Julian Voloj)
Website:      israelcnn.com


 

EN / NL/ עב