De bekende internationale hulporganisatie IFCJ (International Fellowship of Christians and Jews) laat weten dat ze bijna 7 miljoen dollar overmaakt aan lokale en regionale hulporganisaties in Oekraïne. Dit doen zij wanneer deze organisaties en stichtingen goed samenwerken met de Joodse gemeenschap verspreid door het land. Maar waarom dit enorme bedrag aan hulp en ondersteuning vanuit het IFCJ?

Door Philip van den Berg

De reden is dat een enquête onder meer dan 500 Joodse gemeenschappen laat zien dat zij bezorgd zijn over de gezondheid en welzijn van hun mensen. De oorlog met Rusland gaat een zware periode tegemoet, mede vanwege de strenge winters in de voormalige republieken van de USSR. Ook de impact van de oorlog, het grove militair geweld, de honger, de kou en de doden en gewonden en andere bijkomende ontberingen hebben impact op het land en haar inwoners.

Lastige keuzes
Tevens laat de enquête zien dat zo’n driekwart (75%) van de Joodse leiders verwacht dat hun mensen een keuze moeten maken tussen voedsel of warmte. Het is voor hen niet mogelijk om voor beide belangrijke aspecten van het leven voldoende zorg te dragen. Verder maakt de enquête duidelijk dat ongeveer de helft van de Oekraïense Joden die nog in het land verblijven dat ze niet hun huis kunnen verwarmen. Hetzelfde geldt voor winterkleding, waarvan de helft van de respondenten gelooft dat hun geloofsgemeenschap niet beschikt over voldoende warme kleding voor de ingevallen winter.

Werkwijze
Het onderzoek, uitgevoerd door IFCJ, vond plaats onder meer dan 500 inwoners van de verschillende steden in Oekraïne, waaronder: Lviv, Cherkasy, Kiev, Odessa en Zhitomir. De vragen werden zowel telefonisch als schriftelijke aan de Joodse gemeenschap en hun leiders voorgelegd.

EN / NL/ עב