Massada is een van de grootste archeologische vindplaatsen in Israël en werd in het jaar 30 voor de gewone jaartelling in opdracht van koning Herodes gebouwd.
Bij het begin van de grote opstand tegen Rome, in het jaar 68 van de gewone jaartelling, werd Massada veroverd door een groep Joodse opstandelingen en werd het fort hun laatste bolwerk.
In het jaar 72 belegerden de Romeinen Massada en slaagden erin het steile fort te bereiken nadat ze aan de westkant een enorme aarden helling hadden laten bouwen door joodse slaven. In het jaar 73 kozen de 960 Joodse zeloten die aan de top woonden ervoor om zelfmoord te plegen in plaats van levend in handen van de Romeinen te vallen. Hun daden lieten een verhaal van moed, heldendom en martelaarschap achter.
De overblijfselen van het fort zijn goed bewaard gebleven en zijn gereconstrueerd om eer te bewijzen aan de site en zijn heroïsche bewoners. Het noordelijke paleis van koning Herodes, gebouwd op drie rotsterrassen met uitzicht op de kloof beneden, is het meest indrukwekkende bouwwerk dat nog over is.
Nabij het paleis staat een groot badhuis in Romeinse stijl met een kleurrijke mozaïekvloer en muren versierd met muurschilderingen. Veel andere gebouwen op de locatie – zoals het luxueuze westelijke paleis, het mikwe (Joods ritueel bad), opslagruimten, wachttorens en synagoge vertellen de geschiedenis van Massada.
De prachtige reliëfs en muurschilderingen die werden ontdekt op de muren van gebouwen op Massada werden gerestaureerd door Italiaanse experts.