Tijdens de viering van Lag Ba’Omer in Meron, raakten ongeveer 103 mensen gewond, 28 mensen werden gedood en 44 mensen verkeren in kritieke toestand bij verschijnen van dit bericht.

6 helicopters zijn ingezet om de gewonden te evacueren, aldus Magen David Adom. 150 gewonden zijn opgenomen in het Ziv Medical Centre. In Meron werd ter plaatse een veldhospitaal ingericht.

https://www.youtube.com/watch?v=cdJRyifhLyA&feature=youtu.be

Er was slecht zicht, mensen werden verpletterd terwijl ze niet konden ontsnappen, zei een woordvoerder van Magen David Adom, Zaki Heller. Het gebied werd snel afgesloten en de Israëlische politie begon bezoekers te evacueren. De IDF schoot te hulp met soldaten van de reddingsbrigade en helikopters van de Israëlische luchtmacht.

Premier Netanyahu noemde in een reactie deze schokkende gebeurtenissen een ernstige ramp. “We bidden allemaal voor het herstel van de gewonden. Ik vraag om versterking van de reddingsdiensten die in het gebied opereren”.

President Rivlin volgt met grote bezorgdheid de gebeurtenissen en bid voor de genezing van de gewonden.

Naftali Bennett van Yamina sprak over een ondraaglijke ramp bij het graf van Rabbi Shimon Bar Yochai. “Heel Israël is verenigd in gebed voor de slachtoffers”.

Honderden paramedici, artsen, EHBO-ers en Ambulances staan paraat. Dit jaar werd het aantal mensen dat toe werd gestaan de vreugdevuren bij te wonen, beperkt tot 10.000. De hele berg waar het graf van rabbi Shimon zich bevindt is echter open voor het grote publiek. De politie verwacht dat vanavond honderd duizenden mensen de plek zullen bezoeken. Als gevolg van de pandemie was Mount Heron verleden jaar volledig afgesloten voor bezoekers.

Welke oorzaak nu precies heeft geleid tot deze afschuwelijke gebeurtenissen, is ons nu nog niet bekend. Wat een dag van vreugde had moeten zijn, de blijdschap dat dit jaar Mount Heron wel bezocht kon worden, is verandert naar een dag waar dit jaar verdriet heerst en in heel Israël en daarbuiten ontzetting teweeg brengt.

Bron: Jerusalem Post.

EN / NL/ עב