Israël heeft in de vroege ochtend van vandaag, woensdag 5 mei, een luchtaanval uitgevoerd die de Syrische luchtverdediging ontketende. Hierbij kwam één persoon om het leven en raakten zes anderen gewond, volgens het door de Syrische staat gerunde SANA-nieuws.

De Israëlische aanval kwam uit het zuidwesten van Latakia en richtte zich rond 2:18 uur op sommige kustgebieden, waarbij de raketafweer van Syrië enkele van de Israëlische raketten neerschoot, zei een militaire bron.

Onder de gewonden bevinden zich een moeder en haar kind, aldus rapporten, samen met enige materiële schade. Een SANA-correspondent zei dat een civiele plasticfabriek in Latakia het doelwit was en dat de brandweer van Latakia een brand op de site had geblust.

A large fire with secondary explosions near Latakia, #Syria reported. pic.twitter.com/FHZSIgL9Td

— Joe Truzman (@Jtruzmah) May 5, 2021

De aanval zou volgens berichten het noordwesten van Syrië hebben getroffen nabij de stad al-Haffah in het gouvernement Latakia en de stad Masyaf, ten westen van het gouvernement Hama.

De spanningen tussen Israël en Syrië zijn onlangs gestegen, waarbij Israël op 22 april luchtafweerbatterijen heeft geraakt als reactie op een raket die ‘per ongeluk’ op Israël werd afgevuurd.

Vermeende Israëlische stakingen komen met enige regelmaat, maar zelden met Israëlische bevestiging. Jeruzalem heeft opnieuw bevestigd dat het zich verzet tegen de inzet van door Iran gesteunde milities in Syrië.

Israël zou op 24 april een Iraanse olietanker hebben aangevallen die brandstof naar Syrië smokkelde, waarbij drie voor de Syrische kust omkwamen.

Dit vindt plaats tegen de achtergrond van indirecte onderhandelingen tussen de VS en Iran in Wenen om de nucleaire deal met Iran te herstellen, waartegen Israël zich verzet.


Bronvermelding:
Datum:        05-05-2021
Beeld:          Pixabay
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב