Duizenden Joden kwamen donderdag samen bij de Westelijke Muur voor een gebedsdienst ter ere van de gevangenen die nog steeds worden vastgehouden door Hamas-terroristen in de Gazastrook.

Het solidariteitsbetoon werd vanaf 16.30 uur wereldwijd live uitgezonden tot 17.30 uur.

De procedure omvatte toespraken van familieleden van de gijzelaars, naast het reciteren van Psalmen en een speciaal gebed voor de terugkeer van de gevangenen. Het eindigde met Joden van over de hele wereld die het Shema-gebed reciteerden op de heiligste plaats waar ze kunnen bidden.

HTML Video: https://youtu.be/fiS5dprr0jU

“‘Shema Yisrael, Hashem Elokeinu, Hashem Echad’ (‘Hoor Israël, de Heer is onze God, de Heer is Eén’)” – deze woorden zijn bij elke Jood bijna vanaf zijn geboorte bekend. Dit zijn de woorden die ons allemaal vergezellen in momenten van vreugde en vaak in tijden van ontbering en nood”, aldus een verklaring van het Hostage and Missing Families Forum, dat de familieleden van de gevangenen vertegenwoordigt.

 

HTML Video: https://youtu.be/Kdl9siltuzQ

De gebeurtenis vond plaats tijdens het Vasten van Esther, een vasten van zonsopgang tot zonsondergang vóór de Joodse feestdag Poeriem, die de gebeurtenissen herdenkt die plaatsvonden tijdens de Joodse ballingschap in Susan, Perzië. Hoewel het vasten over het algemeen wordt gevierd op de dag vóór Poeriem, wordt het vasten, wanneer de feestdag op een zondag valt, verplaatst van Sjabbat naar de voorafgaande donderdag.

 

De Israëlische president Isaac Herzog nam deel aan de gebeurtenis en zei: “Ik zal me ook bij het hele Joodse volk aansluiten bij het Vasten van Esther en bij het reciteren van ‘Shema Yisrael’ voor de terugkeer van alle gijzelaars, voor het herstel van de gewonden en voor de veiligheid van onze soldaten en helden, en voor de eenheid tussen het volk Israël in Israël en over de hele wereld.”

Duizenden kwamen op 10 januari Thousands attend Western Wall prayer session for the return of hostages – JNS.org naar buiten voor een gebedsdienst bij de Westelijke Muur, gewijd aan de gijzelaars en het welzijn van de IDF-soldaten die in de Gazastrook vochten.

 

Bij de gebeurtenis waren familieleden aanwezig van enkele van de 134 gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden, degenen die gewond zijn geraakt tijdens de oorlog en soldaten die strijden tegen terroristen in de Palestijnse enclave.


Bron: Thousands attend Western Wall prayer service for the hostages – JNS.org 

Datum: 21 maart 2024 

Schrijver: JNS 

Beeld: Joden bidden bij de Westelijke Muur in Jeruzalem. Foto door Oren Ben Hakoon. 

EN / NL/ עב