IDF ontkent berichten over evacuatie van stad op Westelijke Jordaanoever, terwijl Palestijnen vluchtelingenkamp verlaten en Israëlische versterkingen binnenvallen

Duizenden Palestijnen stroomden maandagavond het vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever uit om aan gevechten te ontkomen toen Israëlische troepen een grote antiterreuroperatie uitvoerden.

De hulpdiensten van de Palestijnse Rode Halve Maan zeiden dat 3000 mensen geëvacueerd zijn uit de dichtbevolkte wijk van de stad.

“Tot nu toe hebben ongeveer 3.000 mensen het kamp verlaten,” vertelde Kamal Abu al-Roub, plaatsvervangend gouverneur van Jenin, aan AFP. Hij voegde eraan toe dat er regelingen zijn getroffen om hen onder te brengen in scholen en andere schuilplaatsen in de stad Jenin. Hij zei dat ongeveer 18.000 Palestijnen in het kamp verblijven.

Juliette Touma, woordvoerster van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, bevestigde aan AFP dat bewoners het kamp verlieten.

Residents of the Jenin refugee camp evacuate their homes as the Israeli military pressed ahead with an operation in the area. At least eight Palestinians were killed and dozens wounded. (AP/Majdi Mohammed)

Palestijnse media lieten beelden zien van mensenmassa’s die Jenin verlieten, sommigen langs Israëlische militaire voertuigen.

Palestijnse media meldden ook dat het leger versterkingen naar Jenin stuurde. Op online gedeelde beelden was te zien hoe een groot konvooi legervoertuigen, waaronder bulldozers, maandagavond het gebied binnenreed.

Israëlische functionarissen ontkenden een evacuatie te hebben aanbevolen, nadat Palestijnse media hadden gezegd dat de IDF de bewoners had opgedragen het gebied te verlaten. De woordvoerder van de IDF in de Arabische taal, Avichay Adraee, zei dat de evacuatieverslagen “ongegrond” waren.

Defensiefunctionarissen vertelden de nieuwssite Ynet dat de Israel Defense Forces geen evacuatiebevel hadden uitgevaardigd en dat de inwoners van Jenin vluchtten om aan de gevechten te ontsnappen. Honderden gewapende terroristen verschansten zich in het vluchtelingenkamp, zeiden de functionarissen, wat de angst onder de bewoners aanwakkerde dat ze in het kruisvuur terecht zouden kunnen komen.

Israël lanceerde de grote operatie aan het begin van maandag om hard op te treden tegen wat volgens Israël een broeinest van terreur is in de stad. Een aantal aanvallen op Israëli’s in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd door Palestijnen uit het gebied, en waarnemers zeggen dat de Palestijnse Autoriteit weinig controle heeft op het terrein.

Meer dan 1.000 man aan IDF-troepen waren betrokken bij de campagne, die de grootste leek te zijn in de Westelijke Jordaanoever in ongeveer 20 jaar. In Hebreeuws-talige media geciteerde functionarissen voorspelden dat de campagne tot maandagavond zou doorgaan, maar waarschijnlijk binnen korte tijd voorbij zou zijn.

De IDF zei dat de operatie maandag kort na 1 uur ’s nachts begon, met een reeks luchtaanvallen op meerdere doelen in de stad, waaronder een gezamenlijke oorlogskamer die gedeeld werd door verschillende gewapende groepen in de stad.

Tijdens de operatie op maandag zochten IDF-troepen naar wapenopslagplaatsen, explosievenlabs en andere “terreurinfrastructuur”; ze raakten slaags met gewapende Palestijnen; en voerden luchtaanvallen uit op verschillende doelen in het vluchtelingenkamp, zei de IDF in een verklaring.

Smoke rises during an Israeli military raid in Jenin on July 3, 2023. (AP/Majdi Mohammed)

Palestijnse gezondheidsambtenaren zeiden dinsdagochtend vroeg dat negen mensen werden gedood en ten minste 100 anderen gewond raakten, waaronder 20 in ernstige toestand, tijdens de aanvallen en in botsingen met Israëlische troepen, die voortduurden tot in de nacht.

Verscheidene van de gedode Palestijnen werden in de media geïdentificeerd als leden van gewapende groepen in de stad, hoewel er geen onmiddellijke officiële verklaring werd uitgegeven door de Islamitische Jihad of andere lokale terreurorganisaties.

Operatie gaat door
Israëlische politieke en veiligheidsleiders zijn het erover eens om door te gaan met de antiterreuroperatie, meldde de publieke omroep Kan eerder op maandag.

“Er zijn nog steeds veel doelen die Israël wil bereiken,” vertelde een veiligheidsfunctionaris aan het netwerk, eraan toevoegend dat er berichten werden gestuurd naar Gaza en Libanon, waarin terreurgroepen werden gewaarschuwd buiten de gevechten te blijven.

De grote militaire operatie zal geen eenmalige inval zijn, zei een topgeneraal maandag.

“Deze operatie staat niet op zichzelf. Deze dag staat niet op zichzelf”, zei de chef van het Centrale Commando van het leger, majoor-generaal Yehuda Fox, tegen verslaggevers bij de controlepost Salem, zo’n 10 kilometer van Jenin.

Chief of the IDF Central Command Maj. Gen. Yehuda Fox speaks to reporters at the Salem checkpoint in the northern West Bank, July 3, 2023. (Israel Defense Forces)

“Er is hier een reeks operaties, net zoals we hier een week geleden en twee weken geleden waren. We zullen deze operatie afronden en over een paar dagen of een week komen we terug, en we zullen niet toestaan dat Jenin een toevluchtsoord voor terreur wordt,” zei Fox.

“Dit is geen beperkt engagement. We willen de veiligheid verbeteren en onze vrijheid van handelen vergroten,” voegde hij eraan toe.

Premier Benjamin Netanyahu vergaderde maandagavond met minister van Defensie Yoav Gallant en de hoofden van de IDF en Shin Bet om de operatie te bespreken. Netanyahu prees de campagne als een game-changer tegen terreur.

“In de afgelopen maanden is Jenin een toevluchtsoord voor terrorisme geworden – we maken er een einde aan,” zei Netanyahu, en hij merkte op dat de Israëlische strijdkrachten verschillende schutters hadden gedood, anderen hadden gearresteerd en een groot aantal wapen- en bommakersfaciliteiten hadden gevonden en vernietigd, waarvan sommige “op industriële schaal”.

Netanyahu wees erop dat de strijdkrachten opereerden in een dichtbevolkt gebied en “dat ze het deden met minimale schade voor burgers.”

De premier stelde dat de operatie “de balans tegen het terrorisme” zou verschuiven en vergeleek het met de recente operatie tegen de Islamitische Jihad in Gaza in mei en de operatie ‘Guardian of the Walls’ van mei 2021 tegen terroristen in Gaza.

Prime Minister Benjamin Netanyahu (2L) attends a security briefing during an IDF operation in Jenin on July 3, 2023. (Amos Ben Gershom/GPO)

Leiders van de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad drongen er bij de Palestijnen op aan om mee te vechten tegen de IDF, waarbij sommige strijders uit Gaza dreigden om mee te doe

In voorbereiding op mogelijke raketbeschietingen vanuit de Gazastrook hebben de autoriteiten een groot concert in de zuidelijke stad Sderot afgelast, maar geen andere voorzorgsmaatregelen genomen. In het afgelopen jaar heeft de Islamitische Jihad vanuit Gaza raketten afgevuurd op Israël als reactie op leden die werden gedood of gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever.

De IDF zei dat sinds de vroege uren van maandag, troepen meer dan 100 Palestijnse verdachten hebben ondervraagd. Verscheidene van hen werden vrijgelaten, terwijl anderen werden meegenomen voor verdere ondervraging.

De IDF zei dat troepen van de grenspolitie tijdens de operatie ook een gezochte Palestijnse man neerschoten. De verdachte werd door militairen naar een ziekenhuis in Israël gebracht voor behandeling, voordat hij zou worden ondervraagd.

Eén Israëlische soldaat raakte licht gewond tijdens de gevechten, nadat hij werd geraakt door granaatscherven van een granaat die door andere Israëlische troepen werd geworpen. De IDF zei dat eerste sergeant “Ayin” van de elite-eenheid Duvdevan – die alleen kan worden geïdentificeerd door zijn rang en de beginletters van zijn voornaam in het Hebreeuws – “erop stond” om terug te keren naar zijn eenheid nadat hij was behandeld.

Meer dan 300 explosieven werden in beslag genomen en vernietigd door troepen tijdens de operatie, en het leger voerde ongeveer 20 drone-aanvallen uit in de stad en het vluchtelingenkamp van Jenin, aldus de IDF.

De IDF publiceerde ook beelden waarop te zien is hoe leden van de elite-eenheid Maglan maandagochtend vroeg in Jenin in gevecht raakten met Palestijnse schutters.

‘Home and Garden’
Intern heeft het leger naar de operatie verwezen met de naam “Bayit Vegan”, letterlijk “Huis en Tuin”, een verwijzing naar de Bijbelse naam van Jenin, een term die ook door Netanyahu werd gebruikt. Maar de IDF Woordvoerderseenheid heeft volgehouden dat de operatie geen officiële naam heeft.

Het leger leek de omvang van de campagne te willen afzwakken door er geen naam aan te geven. IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari noemde het een “inval op brigadeniveau”.

Wekenlang werd er gespeculeerd over een grote Israëlische militaire operatie op de Westelijke Jordaanoever, na een reeks schietaanvallen en intens verzet tegen invallen van de IDF in Palestijnse steden.

Palestinian gunmen take up position during a confrontation with Israeli army in the West Bank city of Jenin on July 3, 2023. (Jaafar ASHTIYEH / AFP)

Vorige maand trof een Israëlische militaire drone een auto met daarin drie Palestijnse schutters die net het vuur hadden geopend bij een controlepost in het noorden van de Westelijke Jordaanoever in de buurt van Jenin, wat de eerste gerichte moordpartij was op de Westelijke Jordaanoever sinds 2006.

Dat incident kwam dagen nadat gevechtshelikopters werden ingezet bij een militaire inval in Jenin, waarbij zeven Palestijnen werden gedood, waaronder twee tieners, en acht soldaten gewond raakten door een grote bermbom en in botsingen met Palestijnse gewapende mannen.

Vorige week probeerden Palestijnen in het gebied rond Jenin twee zelfgemaakte raketten af te vuren op Israëlische steden, zo bleek uit beelden. De raketten landden in door Palestijnen gecontroleerd gebied in het noorden van de Westelijke Jordaanoever en bereikten Israël niet. Tijdens de operatie van maandag in Jenin werd een geïmproviseerde raket gelokaliseerd.

De noordelijke Westelijke Jordaanoever, en in het bijzonder de stad Jenin en omgeving, wordt door de IDF al lange tijd beschouwd als een broeinest van terrorisme, met als hoogtepunt een reeks aanslagen in het begin van 2022, waarvan er veel werden uitgevoerd door inwoners van het gebied.

Volgens de IDF werden er sinds vorig jaar ongeveer 50 schietaanvallen uitgevoerd door inwoners van het gebied, en 19 gezochte Palestijnen ontsnapten naar Jenin om daar hun toevlucht te zoeken voor Israëlische troepen.

Israeli troops operate in the West Bank city of Jenin, July 3, 2023. (Israel Defense Forces)

De spanningen tussen Israëli’s en Palestijnen zijn het afgelopen anderhalf jaar hoog geweest op de Westelijke Jordaanoever. Het leger voerde bijna elke dag invallen uit, te midden van een reeks dodelijke Palestijnse terreuraanslagen.

Sinds het begin van dit jaar hebben Palestijnse aanvallen in Israël en de Westelijke Jordaanoever aan 24 mensen het leven gekost.

Volgens een telling van The Times of Israel zijn er in die periode 144 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gedood – de meesten tijdens botsingen met veiligheidstroepen of tijdens het uitvoeren van aanslagen, maar sommigen waren niet-betrokken burgers en anderen werden onder onduidelijke omstandigheden gedood.

AFP heeft bijgedragen aan dit verslag.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
4-7-2023

Auteur:
Emanuel Fabian

Beeld:
sraeli army deploys tear gas during a major counter-terror operation in the westbank city of Jenin, 3 juli (flash 90)

Website:
www.timesofisrael.com

 

EN / NL/ עב