Sommige leden van de chassidische sekte van Breslov hebben het Oekraïens staatsburgerschap aangevraagd uit angst om de toegang te worden geweigerd.

Hoewel de Russische oorlog in Oekraïne aan de gang is, streven naar schatting 30.000 ultraorthodoxe Israëli’s ernaar om hun traditionele, jaarlijkse reis naar de Oekraïense stad Uman tijdens het Joodse Nieuwjaar in september te maken.  

Breslov Hasidim is de ultraorthodoxe sekte die op bedevaart naar Uman gaat, aangezien het de begraafplaats is van de stichter van hun sekte, Nachman van Breslov. Nachman werd geboren in 1772 en stierf in 1810.

Duizenden Breslov Hasidim zouden al naar Oekraïne zijn gereisd voor de komende feestdagen. Net zoals de COVID-19-pandemie velen er de afgelopen twee jaar niet van weerhield om de pelgrimstocht te ondernemen, leek de Russische oorlog tegen Oekraïne de Breslov-gelovigen niet van de reis te weerhouden.

Yehezkel Cohen uit Jeruzalem vertelde Al-Monitor dat hij en zijn zonen op weg naar Uman in 2020 vast kwamen te zitten in Wit-Rusland, omdat Oekraïne toeristen had geblokkeerd om de regio binnen te komen als reactie op de pandemie. Door de actie van Oekraïne zijn duizenden Breslov Chassidim gestrand in Wit-Rusland. 

Dit jaar weigerde Cohen dergelijke risico’s te nemen en besloot ruim voor de nieuwjaarsvakantie aan te komen – “Rosh HaShana” in het Hebreeuws.

“Dit jaar heb ik geen enkel risico genomen”, zei Cohen. “Ik had me voorgesteld dat we dit jaar ook problemen zouden krijgen, dus ben ik hier twee weken geleden aangekomen. Mijn vrouw en kinderen – mijn hele familie – zijn hier. We zijn bereid om hier te zijn tot aan Rosh HaShana. Dan gaan we meteen terug naar Israël.”

Net zoals Israël probeerde Israëlische chassidim te stoppen van de pelgrimstocht naar Uman tijdens COVID-19, heeft de Joodse staat er bij Hasidim op aangedrongen om in oorlogstijd niet naar Oekraïne te gaan. In juli gaf het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een reiswaarschuwing uit voor Oekraïne, waarin het de Israëlische burgers die daar waren opdroeg “de landsgrenzen onmiddellijk te verlaten” en er bij de Israëli’s op aandrong het land niet te bezoeken. 

“Vanwege de oorlog en de aanhoudende gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen, dringt het ministerie van Buitenlandse Zaken er bij Israëlische burgers op aan om niet naar Oekraïne te komen, inclusief de stad Uman en haar omgeving”, zei het ministerie in een verklaring.

De Breslov Chassidim nemen echter geen acht op de waarschuwingen. 

“Veel van de chassidim lijden nog steeds aan het trauma van de afgelopen twee jaar toen ze probeerden naar Uman te komen, maar werden geblokkeerd”, zegt Aharon Klieger, een chassidische schrijver. “Dit jaar hebben ze besloten dat ze er, wat er ook gebeurt, zullen komen. Daarom zijn er al honderden gezinnen in Uman. Ze zijn niet bereid een risico te nemen. Ze waren daar in de twee maanden voorafgaand aan Rosh HaShana. Ze gingen erheen met hun families, met hun vrouwen en kinderen. En elke dag die voorbijgaat, bereiken honderden meer chassidim de stad.”

Klieger beweert dat de gevechten “nauwelijks voelbaar zijn in de buurt van Uman. Daar zijn tot nu toe geen raketten gevallen.”

Dat betekent niet dat reizen naar Uman veilig is. Zoals Al-Monitor opmerkt, “zelfs als de gevechten niet plaatsvinden in Uman, is de impact ervan zeker voelbaar. De oblast Cherkasy (waarin Uman zich bevindt) heeft een nachtelijke black-out ingesteld en er is een algemene avondklok om 23.00 uur, waarna niemand zijn huizen mag verlaten. Maar rapporten van Uman zeggen dat waar de duizenden pelgrims zich hebben verzameld, het vrijwel onmogelijk is om de avondklok op te leggen.”

Sommige Breslov Hasidim zijn naar verluidt zo bezorgd dat Oekraïne hen de toegang tot het land zal blokkeren dat ze zelfs het Oekraïense staatsburgerschap aanvragen.

“Voor Breslov Hasidim is de pelgrimstocht naar Uman altijd de moeite waard geweest, ook al betekent het dat je je leven ervoor moet riskeren, dus zullen ze dat dit jaar opnieuw doen”, zei Klieger.


Bronvermelding:
Datum:        27-08-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Joodse mannen bidden bij het graf van Rabbi Nachman van Breslov in Uman, voorafgaand aan de Joodse feestdag van Rosj Hasjana, 5 september 2021. (Foto: Flash90)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב