De deal omvat vooruitbetalingen tot 600 miljoen dollar, in afwachting van parlementaire goedkeuring.

Duitsland is van plan om het Israëlische Arrow-3 raketafweersysteem te kopen voor bijna 4,3 miljard dollar, meldde Reuters vrijdag.

Berlijn wil het systeem om zich te verdedigen tegen de dreiging van Russische raketten.

De Duitse wetgevers zal worden gevraagd om volgende week de vooruitbetalingen van maximaal 600 miljoen dollar goed te keuren, terwijl de Duitse regering tegen het einde van het jaar een overeenkomst wil sluiten met Israël over de aankoop van het systeem, aldus het rapport.

Volgens documenten die Reuters heeft gezien, zou Duitsland, als de deal niet doorgaat, sommige of alle vooruitbetalingen verbeuren om alle kosten te dekken die Israël tegen die tijd heeft gemaakt.

De Duitse luchtmacht zou het systeem, dat is ontworpen om ballistische raketten buiten de dampkring te onderscheppen, in het vierde kwartaal van 2025 in ontvangst nemen.

Als de overeenkomst wordt afgerond, wordt Duitsland de eerste buitenlandse koper van het systeem. Israël en Duitsland waren al eerder in gesprek over de Arrow 3, maar een overeenkomst werd uitgesteld omdat de Verenigde Staten geen groen licht gaven aan Israël om het systeem te exporteren.

Het systeem, een van de meest geavanceerde in zijn soort, werd gezamenlijk ontwikkeld door de Israëlische Missile Defense Organization en het Amerikaanse Missile Defense Agency.

De hoofdaannemer voor de integratie en ontwikkeling van het systeem is Israel Aerospace Industries, dat samenwerkt met andere Israëlische en Amerikaanse defensiebedrijven.

Het European Leadership Network (ELNET), een NGO die werkt aan het versterken van de banden tussen Israël en de landen van de E.U., prees de gerapporteerde vooruitgang van de deal.

“Deze geplande aankoop onderstreept de groeiende banden tussen Duitsland en Israël, vooral op het gebied van veiligheid en defensie. Het is een bewijs van de grote waardering voor Israëlische technologie en innovatie op het wereldtoneel,” zei David Siegel, voorzitter van Friends of ELNET.

__________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
11-6-2023

Auteur:
Pesach Benson

Beeld:
An illustration of the Arrow-3 missile interceptor. Credit: Israel Aerospace Industries.

 

EN / NL/ עב