Duitse hof bepaalt dat 91 jaar oude Holocaust ontkenner, die een gevangenisstraf van twee jaar kreeg opgelegd, niet vervroegd vrij komt.

Een Duitse rechtbank besloot woensdag 11 december 2019 dat een beruchte 91 jaar oude neo-Nazi, die was veroordeeld tot twee jaar detentie wegens het ontkennen van de Holocaust niet vervroegd wordt vrijgelaten, volgens een artikel van The Associated Press.

Ursula Haverbeck, beter bekend als de “Nazi oma”, was al in 2017 veroordeeld op grond van opruiing door een rechtbank in het noordelijke stadje Verden maar begon het uitzitten ervan pas vorig jaar.

Haverbeck heeft herhaaldelijk beweerd, dat het Auschwitz dodenkamp slechts een werkkamp was. Ze heeft het ondergaan van haar straf lang weten te rekken door steeds in beroep te gaan. Ondanks dat is ze meerdere keren veroordeeld. Het Duitse Hooggerechtshof heeft haar bezwaren uiteindelijk in Augustus 2018 verworpen.

Het is net – als in Nederland – gebruikelijk dat, wanneer iemand tweederde van de straf heeft uitgezeten, de geïnterneerde vrij komt. Echter, de rechtbank in Bielefeld, waar Haverbeck gevangen zit, heeft zonder opgaaf van reden besloten om deze maatregel voor haar niet te handhaven. Zij blijft ook na januari dus nog vastzitten.

Holocaustontkenning en andere vormen van aanzetten tot haat tegen bepaalde groepen in de samenleving is in Duitsland verboden. Het kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar opleveren. Ook het gebruik van Nazisymbolen als swastika’s is in Duitsland illegaal.

 

————

Bronvermelding

Auteur: Elad Benari

Datum: 12 december 2019

Afbeelding: Reuters

website: www.israelnationalnews.com

———–

 

 

 

EN / NL/ עב