De oproep komt na twee dagen van gewelddadige protesten in de noordelijke Golanhoogten.

De leiders van de Israëlische Druzengemeenschap hebben donderdag een brief gestuurd naar premier Benjamin Netanyahu waarin ze oproepen om de bouw van een windmolenpark op de Golanhoogten stop te zetten.

De Druzische gemeenschap ziet het project als een inbreuk op hun land.

Als hun eisen niet worden ingewilligd, zullen de protesten tegen het project doorgaan na twee dagen van gewelddadige demonstraties waarbij woensdag 27 mensen gewond raakten, waarvan vijf ernstig, bij botsingen tussen de politie en lokale bewoners.

Zeventien van de gewonden waren politieagenten. Zes demonstranten werden gearresteerd; zij werden donderdag in de rechtbank verwacht.

Police stand guard during a protest against the construction of a wind farm near Majdal Shams in the Golan Heights, June 21, 2023. Photo by Ayal Margolin/Flash90

“In de ontstane situatie vinden de hoofden van de Druzische gemeenschap het gepast dat een onmiddellijke werkonderbreking en het vertrek van de politietroepen van de bouwplaats wordt bevolen tot het einde van Eid al-Adha,” schreven de Druzische leiders, verwijzend naar de feestdag die door Druzen en moslims wordt gevierd en die dit jaar loopt van 27 juni tot 1 juli.

“We verwachten dat de regering dit verzoek bevestigend zal beantwoorden en de leden van de gemeenschap in staat zal stellen om de vakantieperiode rustig en vreedzaam te vieren,” vervolgden ze.

De brief was ook gericht aan de minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir en het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad Tzachi Hanegbi.

De brief volgde op een spoedbijeenkomst van Druzische leiders in Kafr Yasif, in West-Galilea, in de nacht van woensdag op donderdag.

Netanyahu had woensdag een ontmoeting met Shaykh Mowafaq, de spirituele leider van de Druzische gemeenschap in Israël. Ze werden vergezeld door Israël Security Agency (Shin Bet) directeur Ronen Bar en andere hoge ambtenaren.

“Er zijn dagen dat we moeten zeggen wat vanzelfsprekend is: De staat Israël is een natie van wetten. Alle burgers van Israël zijn verplicht om de wet te gehoorzamen,” zei Netanyahu in een verklaring na de bijeenkomst. “We zullen geen verstoringen toestaan, noch op de Golanhoogte, noch in Judea en Samaria.

“Ik geef mijn volledige steun aan de Israëlische politie en de veiligheidstroepen bij hun inspanningen om de openbare orde te handhaven. We zullen geen provocaties accepteren aan het adres van de politie of de veiligheidstroepen op deze plaatsen of waar dan ook. We zijn een natie van wetten,” zei de premier.

Op donderdag zei Tarif dat de werkzaamheden tijdelijk waren stopgezet.

Het bedrijf Enlight Renewable Energy kondigde in juni aan dat de eerste steen werd gelegd voor het Genesis Wind project ter waarde van 350 miljoen dollar, dat 38 geavanceerde windturbines zal omvatten.

 

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
22-6-2023

Auteur:
JNS

Beeld:
Druze protest against the construction of a wind farm near Majdal Shams in the Golan Heights, June 21, 2023. Photo by Ayal Margolin/Flash90.

 

EN / NL/ עב