Drie Israëlische burgers werden gearresteerd door Russische troepen in Melitopol in het zuiden van Oekraïne, dat momenteel onder Russische militaire bezetting staat. De gearresteerde Israëli’s – Tatiana Kumok en haar ouders Vera en Mikhail – werden na een paar uur vrijgelaten. Eerst werd gemeld dat de drie waren ontvoerd. Ze waren gearresteerd nadat Tatiana foto’s van de Russische invasie had gefilmd en op sociale media had gedeeld. 

Ksenia Svetlova, een Russisch sprekend voormalig Israëlisch lid van de Knesset en vooraanstaand deskundige op het gebied van Rusland, maakte maandag melding van de arrestatie op sociale media.  

“Een Israëlisch staatsburger genaamd Tatiana Kumok werd samen met haar vader in de stad Melitopol ontvoerd door de Russische bezetter”, tweette Svetlova. 

Tatiana, een tweevoudig Oekraïens-Israëlisch staatsburger, die een bruidsjurkenzaak runt in Tel Aviv, woont parttime in Oekraïne en documenteert actief de Russische aanval op haar geboorteland Oekraïne. Hoewel haar ouders ook dubbele staatsburgers zijn, wonen ze in Melitopol, waar Mikhail een lokale uitgeverij in de stad bezit. 

De Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Michael Brodsky, bevestigde de arrestatie en benadrukte dat de Israëlische ambassade “de juiste boodschap had overgebracht die nodig was voor de vrijlating van de familie”.

Na hun vrijlating sprak Tatiana met de Israëlische nieuwszender Kan. 

“Ik ben in orde, mijn familie is in orde, mijn moeder en mijn vader zijn in orde”, zei ze. 

Tatiana vertelde de Israëlische media dat zij en haar ouders waren gearresteerd omdat ze “te veel lawaai maakten in de stad” en protesteerden tegen de Russische invasie, die Moskou als illegaal beschouwt. Tatiana benadrukte echter dat de Russische soldaten haar of haar ouders geen pijn hebben gedaan en dat ze respectvol werden behandeld. 

Hoewel de dramatische aflevering goed afliep, onthulde Tatiana dat het heel anders had kunnen aflopen. 

‘Ze vertelden me dat als ik niet open, ze zouden inbreken in het huis. Ze gooiden me in een auto en brachten me naar een basis’, zegt Tatiana, die aanvankelijk van haar ouders werd gescheiden en urenlang werd ondervraagd door de Russische militaire autoriteiten. De Russische soldaten namen niettemin Tatiana’s telefoon in beslag en eisten dat ze een formulier ondertekende waarin ze beloofden dat ze niet zou deelnemen aan toekomstige openbare protesten tegen de aanhoudende Russische invasie van Oekraïne. 

De arresterende soldaten vertelden Tatiana naar verluidt: “We kwamen van Rusland naar Oekraïne om Oekraïners te bevrijden van de nazi’s.” Tatiana antwoordde : “Ga op Google en zoek op wat echte nazi’s zijn.”

Tatiana’s ontmoeting met de Russische soldaten is slechts het laatste voorbeeld dat aangeeft dat reguliere Russische troepen zijn onderworpen aan de propaganda van het Poetin-regime en dat er voorgelogen is voorafgaand aan de Russische invasie. 

Tatiana gelooft dat de arrestatie verband hield met de invloedrijke positie van haar vader als eigenaar van een uitgeverij. 

“Ze willen dat ze schrijven dat alles in orde is, dat we van de Russen houden”, zei Tatiana . 

De Joodse staat is de thuisbasis van meer dan een miljoen Russisch sprekende Israëli’s die nog steeds persoonlijke familiebanden hebben met zowel Rusland als Oekraïne. Terwijl de Israëlische regering een neutrale positie in het conflict heeft behouden, hebben duizenden Israëli ’s geprotesteerd tegen de Russische invasie van Oekraïne, waarbij ze de Russische president Vladimir Poetin aan de kaak stelden als een “fascist” en hem vergeleken met wijlen nazi-Duitse dictator Adolf Hitler. 


Bronvermelding:
Datum:        24-03-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:         Tatiana Kumok en haar vader Mikhail (Foto: Tatiana Kumok/Facebook)
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב