De Israëlische strijdkrachten probeerden zaterdag drie Hezbollah-drones te onderscheppen die het Israëlische gasveld in de Middellandse Zee naderden. 

“De UAV’s werden geïdentificeerd door detectiesystemen en tijdens hun vlucht gecontroleerd door grondcontrole-eenheden. De UAV’s werden in een vroeg stadium geïdentificeerd en op het optimale operationele punt onderschept”, aldus de IDF in een verklaring. 

De drones werden boven de Middellandse Zee onderschept – één door een F16-straaljager en de andere door raketten die werden gelanceerd vanaf een marineschip – op “veilige afstand” van het Israëlische Karish-gasplatform. 

Deze escalatie komt te midden van door de VS onderhandelde gesprekken tussen Israël en Libanon over een maritiem grensgeschil over gasvelden in de “economische wateren” van beide landen.

Het incident onderstreept ook de geavanceerde dronecapaciteit van Hezbollah. Deze UAV’s werden “op veilige afstand van” het boorplatform onderschept, zei het leger, eraan toevoegend dat de drones geen bedreiging vormden die erop kon wijzen dat ze ongewapend waren.

Hezbollah bevestigde dat het de drones lanceerde als onderdeel van een “verkenningsmissie” en zei: “Er is een boodschap overgebracht.” Hezbollah-leider Sheikh Hassan Nasrallah heeft Israël de afgelopen weken bedreigd vanwege de gasproductie.

De Israëlische minister van Defensie Benny Gantz zei dat de Joodse staat “zijn infrastructuur zal verdedigen tegen elke dreiging”.

“De terroristische organisatie Hezbollah ondermijnt het vermogen van de Libanese staat om een ​​akkoord te bereiken over de zeegrens die essentieel is voor de economie en de burgers van Libanon”, zei Nasrallah. “Israël zal zijn activa blijven beschermen en beschouwt zichzelf verplicht en gerechtigd om te handelen en te reageren bij elke poging om het schade te berokkenen.”


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2022
Auteur:         Nicole Jansezian
Beeld:          Screenshot van video vrijgegeven door de IDF)
Website:      All Israel


 

 

 

EN / NL/ עב