Woensdag middag om 16.40 uur deelde minister van Buitenlandse Zaken de familieleden van Mordie en Natalie Oknin mee dat het echtpaar vrij zou komen maar vroeg dit geheim te houden uit angst dat de vrijlating anders niet door zou gaan, blijkt uit reconstructie door verschillende Israëlische media.

Vanzelfsprekend voldeed de familie daaraan waarna woensdagavond op alle tv-journaals een opname werd afgespeeld van een emotioneel telefoongesprek tussen Natalie vanuit de gevangenis en haar dochter thuis in Modiin.

Ook cancelde de advocaat van het echtpaar interviews die stonden gepland met alle tv-journaals.

Doordat alles geheim bleef werden Mordie en Natalie aan het begin van woensdagavond vrijgelaten uit de gevangenis en overgedragen aan Israëlisch ambassadepersoneel. De Israëlische regering had inmiddels een privévliegtuig met Amerikaanse registratie naar Istanboel gestuurd om het echtpaar op te halen.

De vrijlating van het Oknin-paar werd mogelijk gemaakt dankzij stille contacten via twee parallelle assen – de Mossad en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Israël hoefde niets terug te geven, maar er wordt vanuit gegaan dat er na het Turkse gebaar ook een Israëlisch gebaar zal zijn.

Het is ook mogelijk dat de relatief snelle bevrijding kan leiden tot het op gang brengen van een dialoog met Turkije. Het is waarschijnlijk dat er in de nabije toekomst ook gesprekken zullen plaatsvinden tussen de leiders van de twee landen waarin Israël Erdogan zal bedanken voor het Turkse besluit om hen vrij te laten.


Bronvermelding:
Datum:        17-11-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב