Het wetsvoorstel tot invoering van de doodstraf voor terroristen heeft woensdag zijn eerste stemming in de Knesset doorstaan.

Het wetsvoorstel werd aangenomen met 55 stemmen tegen 9. De stemming werd geboycot door de meeste oppositieleden die zich aansloten bij straatprotesten tegen de justitiële hervormingen. Andere oppositieleden, waaronder de Israel Beiteinu partij, steunden het wetsvoorstel echter wel.

Volgens het wetsontwerp zou de doodstraf worden toegepast op iemand die “opzettelijk of uit onverschilligheid de dood van een Israëlische burger veroorzaakt, indien de daad is gepleegd uit racistische motieven of uit haat tegen een bepaald publiek … en met het doel de Staat Israël en de wedergeboorte van het Joodse volk in hun vaderland te schaden”.

Het wetsvoorstel inzake de doodstraf moet nog meer hindernissen nemen voordat het wet wordt.

Na de stemming zei Israël Beiteinu-partijleider Avigdor Liberman: “Zelfs in de grootste democratieën ter wereld zie je dat in de VS sinds 2015 meer dan 160 doodvonnissen zijn voltrokken, en in de op één na grootste democratie, Japan, meer dan 30. Daarom kunnen en moeten wij, als degenen die in een existentiële oorlog zitten, de wet absoluut veranderen.”

De Arabische factie Hadash Ta’al reageerde tegen de wet en zei in een verklaring dat het wetsvoorstel “een duidelijke rode lijn overschrijdt en deel uitmaakt van Israëls achteruitgang naar totaal fascisme.”

Procureur-generaal Gali Baharav-Miara heeft zich uitgesproken tegen de doodstraf, met het argument dat die niet bijdraagt tot afschrikking.

De enige persoon die ooit in Israël werd geëxecuteerd was Adolf Eichmann, de nazi-architect van de Holocaust. Hij werd in 1962 opgehangen en zijn as werd in zee uitgestrooid nadat hij schuldig was bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Een Israëlische rechtbank veroordeelde John Demjanjuk in 1998 tot de doodstraf voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn diensttijd in verschillende concentratiekampen. Het Israëlische Hooggerechtshof vernietigde het vonnis echter in 1993. Israël leverde uiteindelijk Demjanjuk uit, die in Duitsland stierf terwijl hij daar tegen zijn veroordeling in beroep ging.


Bronvermelding:
Datum:        02-03-2023
Auteur:        Pesach Benson
Beeld:           De leider van de Israël Beiteinu-partij, Avigdor Liberman, zit in de oppositie tegen de regering-Netanyahu, maar steunt haar doodstrafwetgeving. Foto: Eitan Elhadez-Barak/TPS
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב