De Duitse politie heeft bekendgemaakt dat er een dodelijke aanslag heeft plaatsgevonden op een synagoge in de Oost-Duitse stad Halle, een stad circa 40 kilometer ten noordwesten van Leipzig. Het is vandaag Yom Kippoer, de heiligste en belangrijkste dag in het Jodendom.

Voor de laatste berichten zijn er twee doden en meerdere gewonden, nadat er meerdere schoten te horen waren. Ook zou een handgranaat zijn gegooid naar een joodse begraafplaats. De daders zijn gevlucht met een auto.

De Duitse politie heeft veel mankracht naar de stad gestuurd. Bewoners zijn opgeroepen binnen te blijven of een veilige plek te zoeken totdat meer informatie bekend is.

Ten minste een van de verdachten droeg een gevechtsuniform en was bewapend met meerdere wapens, vertelden ooggetuigen aan de lokale publieke omroep MDR. Het treinstation van Halle, buiten de stad Leipzig, was ook gesloten omdat de politie op zoek is naar de verdachten.

Polizei Halle (Saale)

@Polizei_HAL

Nach ersten Erkenntnissen wurden zwei Personen in getötet.

Es fielen mehrere Schüsse. Die mutmaßlichen Täter sind mit einem Fahrzeug flüchtig. Wir fahnden mit Hochdruck und bitten die Bevölkerung in ihren Wohnungen zu bleiben.

UPDATE 13:55 – Volgens de meeste recente berichten van de politie is er inmiddels een verdachte opgepakt.

UPDATE: 14:15 – De Duitse krant Die Welt meldt dat de politie in Duitsland in verhoogde staat van paraatheid is gebracht bij alle synagogen en joodse instellingen in het land.

Bron: Joods.nl

EN / NL/ עב