De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal grote gevolgen hebben voor de wereldeconomie en er wordt veel gediscussieerd over strenge sancties tegen de oprukkende supermacht.

Ondertussen zal ook de Israëlische economie op verschillende manieren door het conflict worden getroffen.

Voedselimport zal een klap krijgen
Israël en Oekraïne hebben in de loop der jaren een sterke importrelatie opgebouwd. In 2020 importeerde Israël voor meer dan $ 150 miljoen dollar aan goederen uit Oekraïne, met een grote nadruk op voedsel.

Meer dan $ 70 miljoen ging volgens TradingEconomics.com naar de import van oliën, zuivelproducten, eieren en granen. Tijdens een bezoek aan Israël eerder deze maand zei de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken Emine Dzhaparova dat Oekraïne de bron is van de helft van de granen die in Israël worden geïmporteerd.

“Snijd je broodvoorraad doormidden om te begrijpen hoe Israël zal worden beïnvloed”, zei ze. “In geval van een escalatie zal de staat Israël direct worden getroffen.”

Bovendien is Oekraïne verantwoordelijk voor een groot deel van de invoer van bouwmateriaal in Israël. In 2018 importeerde Israël meer dan 175 miljoen dollar aan ijzer en staal waard. Als gevolg hiervan zal de Israëlische bouwsector een klap te verduren krijgen van het aanhoudende conflict.

Hi-tech bedrijven zullen waardevolle uitbestede arbeid verliezen
Een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking van de Start-Up Nation is gevestigd in Oekraïne, aangezien goedkopere lonen, een gebrek aan tijdzone-gerelateerde complicaties en uitzonderlijk hi-tech talent ertoe hebben geleid dat bedrijven hun werk hebben uitbesteed naar de Oost-Europese natie.

“Je hoeft niet bijster slim te zijn om te zien dat er iets gebeurt, dat er iets gaat gebeuren”, zegt Yair Tal, CEO van Blend, een in Israël gevestigde start-up die lokalisatiediensten levert aan bedrijven over de hele wereld. “Het zal gevolgen hebben voor veel Israëlische hi-tech bedrijven die echt vertrouwen op teams in Oekraïne om hun dagelijkse activiteiten te ontwikkelen en te ondersteunen.”

De afgelopen weken hebben hi-tech bedrijven zich ingespannen om zich voor te bereiden op de oorlog in Oekraïne, hetzij door ontslagen te vinden om zichzelf te onderhouden in geval van een verlies aan arbeidskracht, hetzij door hun in Oekraïne gevestigde teams naar elders te verplaatsen.

Aliona Bekariuk, senior teamleider risico-operaties bij EverC, was verantwoordelijk voor het verplaatsen van haar team uit de bedreigde hoofdstad slechts 8 dagen voor de Russische invasie.

“Ons kantoor in Kiev heeft verschillende opties gekregen: verhuizen naar Warschau – veel mensen van mijn team zijn daar en gaan nog steeds – of verhuizen naar andere locaties, andere westerse steden in Oekraïne of andere landen elders. Overal waar we de tickets kunnen krijgen, want het is moeilijk om de tickets nu overal te krijgen.”

Gasprijzen zullen nog hoger stijgen
De gasprijzen in heel Europa zullen naar verwachting omhoogschieten vanwege de positie van Rusland als een belangrijke oliebron. De prijs per vat olie ligt momenteel voor het eerst sinds september 2014 boven de $ 100.

De benzineprijzen in Israël zijn onlangs verhoogd met NIS 0,34 per liter per 1 februari als reactie op complicaties in de toeleveringsketen. Deze nieuwste ontwikkeling zal alleen maar meer (steeds duurdere) brandstof op het vuur brengen.

“De olieprijs schoot door het dak. We hebben het over de olieprijs die naar $ 103 per vat gaat”, zegt dr. Alexander Coman van de faculteit Management van de Universiteit van Tel Aviv. “Dit is dramatisch, en we zullen ervoor moeten betalen bij het tankstation, en in de kosten van elektriciteit. In Israël betalen we vooral meer omdat 60% van wat we voor benzine betalen belasting is, dus alles wordt dramatisch versterkt.”

“Op de lange termijn is dit een kans voor Israël”, voegde hij eraan toe, en verklaarde dat het de ontwikkeling van een vorig jaar aangekondigde gasleiding zou kunnen bevorderen die “Egyptisch, Israëlisch en misschien Saoedisch gas door Cyprus naar West-Europa zou brengen om om het monopolie van Russisch gas te omzeilen”, wat op de lange termijn een revolutie teweeg zou kunnen brengen in de gaseconomie.”

“Dat is een goede kans voor een toekomst waarin Europa zijn afhankelijkheid van Russisch gas niet hoeft in te dekken.” Maar voordat dat kan gebeuren, zullen de Israëli’s de komende golf van financiële beproevingen moeten overleven.


Bronvermelding:
Datum:         25-02-2022
Website:      brabosh.com


 

EN / NL/ עב