Stichting Yad L’Ami (helpende hand) is een kleine “Non Profit” organisatie die in 2001 is opgericht door Wim en Ria Doekes. Hoewel kleinschalig van structuur is Yad L’Ami uitgegroeid tot een bloeiende stichting die zich vooral richt op persoonlijke aandacht en efficiënte begeleiding.

Yad L’Ami biedt gepaste hulp aan groepen in Israel die de meeste zorg nodig hebben. De steeds ouder wordende groep Holocaust overlevenden is uiterst kwetsbaar. Talrijke ouderen dreigen te verpieteren en balanceren op de rand van uitzichtloze armoede. Velen vereenzamen en kijken uit naar de bezoekjes en hulp van medewerkers van Yad L’Ami.

Naast de zorg voor Holocaust overlevenden is Yad L’Ami ook actief in de geplaagde omgeving van de Gazastrook.

Bewoners van dorpen en kibboetsen onder de dreigende rook van de Gazastrook zijn dikwijls ernstig getraumatiseerd.

Yad L’Ami voorziet in therapeutische hulp voor jonge kinderen, tieners en jonge gezinnen. Ook steunt Yad L’Ami – meest Ethiopische – studenten en geeft hen net dat broodnodige zetje waardoor zij de maatschappelijke ladder kunnen beklimmen.

Yad L’Ami voorziet in basisbenodigdheden voor een aanhoudende en zelfs toenemende stroom Joodse immigranten (‘olim chadashim’) die de grote stap maken om zich te vestigen in het Beloofde Land.

Kortom, de drijfveer van Yad L’Ami is om – plaatsvervangend – uw helpende en troostende hand en hart te zijn, juist voor hen die vechten met een traumatisch oorlogsverleden en moeten knokken om hun hoofd boven water te houden.

Het hart van de initiatiefnemers van Yad L’Ami gaat uit naar ouderen, jongeren en nieuwe immigranten die onder uitdagende omstandigheden hun leven op de rit moeten zien te krijgen.

Lees meer over Yad L’Ami op de website.

EN / NL/ עב