Demonstranten hebben maandag kortstondig de toegang tot een belangrijke Israëlische zeehaven afgesloten in aanloop naar een geplande massale samenkomst op de belangrijkste luchthaven van het land, als gevolg van een half jaar durende crisis over de herziening van de rechterlijke macht door de regering.

Premier Benjamin Netanyahu had een deel van de protesten de kop ingedrukt tijdens compromisbesprekingen met de oppositie, maar die bleken vruchteloos. Hij streeft nu een wetsvoorstel na waarvan hij zegt dat het een afgeslankte versie is van de revisie, die Israël eerder in politieke onrust stortte en de economie schaadde.

Terwijl Netanyahu’s religieus-nationalistische coalitie een comfortabele parlementaire meerderheid heeft, hebben critici meer straatprotesten georganiseerd in een poging om veranderingen tegen te houden die zij zien als een bedreiging voor de onafhankelijkheid van de rechtbank.

Tientallen demonstranten, waarvan sommigen Israëlische vlaggen vasthielden en anderen op trommels sloegen, blokkeerden 1,5 uur lang de poort van de noordelijke haven van Haifa. Een woordvoerder van de haven zei dat ze de binnenkomst van ongeveer 100 vrachtwagens belemmerden en het laden van vracht vertraagden.

People take part in a demonstration against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and his nationalist coalition government’s judicial overhaul, in Tel Aviv, Israel July 1, 2023. REUTERS/Nir Elias/File Photo

Protestleiders riepen ’s middags op tot een soortgelijke sluiting van Ben Gurion Airport, Israëls belangrijkste internationale toegangspoort.

De politie beloofde echter om Ben Gurion in bedrijf te houden en de toegangswegen open te houden, onder verwijzing naar zowel het drukke zomertoerisme als de noodzaak om ervoor te zorgen dat voertuigen van hulpdiensten kunnen reageren op gebeurtenissen zoals de ongeplande landing van een beschadigd vliegtuig afgelopen weekend.

Een flyer die online circuleerde riep demonstranten op om naar Ben Gurion te komen met koffers en paspoorten, wat suggereerde dat ze van plan waren om zich voor te doen als passagiers om zo de politiecordons te omzeilen.

Netanyahu heeft zijn justitiële hervormingen verdedigd als het herstel van het evenwicht tussen de verschillende takken van de regering en het herstel van wat hij en zijn coalitiegenoten zien als een te grote invloed van de rechtbanken.

Washington heeft er bij Netanyahu op aangedrongen om te streven naar een brede overeenstemming in plaats van snelle unilaterale veranderingen door te voeren die de Israëlische democratie zouden kunnen ondermijnen.

 

 

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
3-7-2023

Auteur:
Dan Williams

Beeld:
Demonstrerende menigte in Haifa  July 3, 2023. REUTERS

Website:
www.reuters.com

EN / NL/ עב