Inna Vernikov, gemeenteraadslid van New York: “Hier zijn we voor gevlucht, daarom hebben onze families ons naar Amerika gebracht”

Zo’n 100 demonstranten hebben het antisemitisme aan de kaak gesteld tijdens een bijeenkomst in New York City op zondagmiddag na een recente aanval op twee Joodse mannen in Bay Ridge, Brooklyn – van wie er één een hoodie van de Israel Defense Forces droeg.

Uren na de bijeenkomst werd een andere Joodse man aangevallen in het nabijgelegen Williamsburg, wat bijdroeg aan een toename van antisemitische acties in de stad.

Op 26 december werden Blake Zavadsky en zijn vriend Ilan Kaganovich, beiden 21, “vuile joden” genoemd en werd Zavadsky in het gezicht geslagen.

Zavadsky zei dat de aanvaller een direct verband legde tussen het IDF-sweatshirt en zijn Joodse achtergrond. Hij “vond het niet leuk, vertelde me dat ik vijf seconden had om het uit te doen en toen noemde hij ons vuile Joden en sloeg hij me twee keer in het gezicht”.

De Hate Crimes Task Force van de politie van New York is op zoek naar de verdachten. 

“Op 26/12/21, om ongeveer 10:45 uur, wachtte een man, 21, op de opening van een winkel toen een persoon anti-joodse verklaringen aflegde en hem meerdere keren in zijn gezicht sloeg voordat hij te voet vluchtte, volgens berichtgeving op Twitter.

Zondagavond werd er weer een incident gemeld toen ook een 26-jarige ultraorthodoxe man werd aangevallen en met een wapenstok op het hoofd werd geslagen.

Inna Vernikov, lid van de gemeenteraad van New York, de 37-jarige Republikein die de wijk Bay Ridge vertegenwoordigt, en voormalig staatsraadslid Dov Hikind – beiden joods – leidden de bijeenkomst van zondag. Zij verjklaardde:

“Dit is precies wat we hebben meegemaakt in de voormalige Sovjet-Unie, precies dezelfde reden waarom we zijn ontsnapt. Doe gewoon je Joodse ster af en we laten je in die fabriek werken, verander gewoon je achternaam en we laten je toe tot de universiteit.'”

Ze benadrukte dat een belangrijke reden waarom veel Europese joden naar Amerika emigreerden, was dat hun kinderen niet te maken zouden krijgen met antisemitisme, dat wijdverbreid was in de voormalige Sovjet-Unie. 

“Dit is waar we voor op de vlucht zijn geslagen, dit is waarom onze families ons naar Amerika hebben gebracht en dit is precies wat we weer in dit land zien gebeuren,” zei Vernikov. 


Bronvermelding:
Datum:        04-01
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          New Yorkse gemeenteraadslid Inna Vernikov leidt een demonstratie tegen antisemitisme in Brooklyn, New York, 2 januari 2022 (Foto: Inna Vernikov/Twitter)
Website:      All Israel


Artikel ingekort door Redactie Radio Israel

EN / NL/ עב