NETANYAHU’S REGERING
Benjamin Netanyahu is het laatste stuk van de vorming van een nieuwe regering die bestaat uit zijn Likud-partij en drie andere – religieus zionisme, shas en verenigd Torah-jodendom.

Volgens de laatste rapporten van de coalitiebesprekingen zal Netanyahu naar verwachting de defensieportefeuille in Likud houden, terwijl de extreemrechtse religieus-zionistische voorzitter Bezalel Smotrich op de tap staat om de volgende minister van Financiën van Israël te worden en de ultraorthodoxe Shas-leider Aryeh Deri waarschijnlijk om de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid over te nemen en over te schakelen naar de schatkist voor twee jaar in de regering, volgens sommige rapporten.

De functie van minister van Nationale Veiligheid – die meer macht zal hebben dan minister van Openbare Veiligheid – is in het leven geroepen voor de extreemrechtse Joodse Power-voorzitter Itamar Ben Gvir.

De voormalige Israëlische ambassadeur in de VS Ron Dermer – die kritiek had op het beleid van de Amerikaanse president Joe Biden ten aanzien van Iran – zou de volgende minister van Buitenlandse Zaken van Israël kunnen worden.

GEZAMENLIJKE ANTI-IRAN BOOR
Israël en de Verenigde Staten houden deze week een gezamenlijke luchtoefening om scenario’s tegen Iran en zijn sjiitische milities in het Midden-Oosten te simuleren. De oefening volgt op een ontmoeting vorige week tussen de stafchef van de Israëlische strijdkrachten, Aviv Kochavi, en de Amerikaanse gezamenlijke stafchefs, generaal Mark Miley.

Volgens een IDF-woordvoerder begonnen de twee generaals ook praktische plannen te promoten om de dreiging vanuit Teheran te bestrijden. Kochavi, die binnenkort zijn ambtstermijn zal beëindigen, ontving tijdens zijn bezoek een speciale eer – de Legion of Merit.

VERJAARDAG VAN HET VN-VERDELINGSPLAN
Het historische verdelingsplan om het grondgebied van Brits Mandaat Palestina te verdelen in een Arabische en een Joodse staat werd deze week 75 jaar geleden door de Verenigde Naties aangenomen, op 29 november 1947. Toen de Joden het omarmden, verwierpen de Arabieren, en de rest staat bekend als het Israëlisch-Palestijns conflict.

Ironisch genoeg riep de Algemene Vergadering van de VN in 1977 op tot de jaarlijkse viering van de datum als de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, beschouwde deze beslissing als “schandalig”.

“De VN heeft het lef om een ​​solidariteitsevenement voor de Palestijnen te houden op de verjaardag van de eigen beslissing van de Palestijnen om voor geweld te kiezen. En op de dag dat de Palestijnen voor geweld kozen, durft de VN ook door te gaan… de schandalige, valse ‘eis van terugkeer’, een eis die zou leiden tot de totale vernietiging van de Joodse staat’, zei Erdan vorig jaar.

JOODSE EXODUS UIT ARABISCHE LANDEN
In een poging om tegen dit valse verhaal bij de VN in te gaan, koos het Israëlische parlement 30 november om de verdrijving van Joden uit moslimlanden te markeren. De herdenkingsdag – die sinds 2014 wordt herdacht – heeft tot doel het trauma te erkennen van Joden die om verschillende redenen gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten.

Volgens schattingen zijn in de 20e eeuw zo’n 850.000 joden uit moslimlanden gevlucht, de meesten uit Noord-Afrikaanse provincies: 259.000 uit Marokko, 140.000 uit Algerije en 100.000 uit Tunesië. Anderen emigreerden uit Egypte, Libië, Irak, Jemen, Turkije, Libanon, Syrië en Iran.

FIFA WERELDKOP QATAR
De allereerste Wereldbeker ooit gehouden in het Midden-Oosten is aan de gang in Qatar en deze week strijden 32 teams in de groepsfase. Op een gedenkwaardig moment verblufte Saudi-Arabië Argentinië en Lionel Messi met een 2-1 overwinning, wat koning Salman bin Abdulaziz Al Saud ertoe bracht een nationale feestdag uit te roepen. Op een ander gunstig moment zweeg het Iraanse nationale team tijdens het volkslied voor een wedstrijd tegen Engeland, als steunbetuiging aan de protesten tegen het regime thuis.

Hoewel Team Israel maar aan één WK meedeed, in 1970, zijn de Israëli’s grote fans van de populaire sport en worden er naar verwachting maar liefst 10.000 Israëli’s verwacht op het WK in Qatar. Israël en Qatar hebben geen officiële diplomatieke betrekkingen, maar de twee landen hebben Israëli’s tijdelijk toegestaan ​​het evenement bij te wonen. De faciliteiten bieden koosjer eten ter plaatse en er zijn zelfs rechtstreekse vluchten beschikbaar. Het in Cyprus gevestigde TUS Airways voert een vlucht uit van Tel Aviv naar Doha, zij het met een tussenstop op Cyprus.


Bronvermelding:
Datum:        27-11-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          Olivier Fitoussi/Flash90
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב