De belangrijkste feestdag in het Joodse geloof begint op dinsdag 4 oktober bij zonsondergang en eindigt op woensdag bij het vallen van de avond. Op Yom Kippur, of de Grote Verzoendag, vasten Joden over de hele wereld 25 uur, terwijl ze zich bekeren en vergeving zoeken voor de zonden van het afgelopen jaar. De dag markeert het hoogtepunt van de tien dagen van berouw die beginnen op Rosj Hasjana, het Joodse nieuwe jaar. Volgens de traditie opent God het Boek des Levens op Rosj Hasjana en sluit het op Jom Kippoer, wanneer Hij het lot van elke persoon heeft bepaald.

Als land staat Israël de hele dag stil ; bedrijven stilgelegd en wegen leeg van voertuigen. Velen wonen synagogediensten bij en onthouden zich van elk soort werk. Hoewel de staatswet het rijden op Jom Kippoer niet verbiedt, onthouden bijna alle burgers zich ervan, zowel religieuze als seculiere. Israëlische kinderen genieten met volle teugen van de vakantie, skaten of fietsen midden op de weg door het hele land.

VERHOOGDE VEILIGHEIDSWAARSCHUWING GAAT DOOR
De Israëlische veiligheidstroepen blijven deze week zeer alert, na spanningen tussen Palestijnse bezoekers en Joodse gelovigen op de Tempelberg in Jeruzalem. Op beelden die  vorige week op sociale media circuleerden  , was te zien hoe een groep Palestijnse Arabieren Joden aanviel vanuit de al-Aqsa-moskee, terwijl ze molotovcocktails en stenen naar hen gooiden ondanks de zware IDF-aanwezigheid in het gebied. De toename van het geweld volgt op een expliciete waarschuwing van de terroristische groepering Hamas dat “de aanslagen de komende dagen zullen escaleren”.

JORDAN PETERSON, BEN SHAPIRO SPREKEN IN JERUZALEM
Conservatieve opinieleiders Jordan Peterson en Ben Shapiro zullen op donderdag 6 oktober een gesprek op het podium houden over “The Future of Freedom” in Jeruzalem.

Het langverwachte evenement is al uitverkocht en trekt veel aandacht, aangezien het naar verwachting het eerste bezoek van Peterson aan het Heilige Land zal zijn. Shapiro hield in juli een toespraak voor 2500 Israëli’s als hoofdspreker op CPAC Israël, waar hij de bijbelse moraal verdedigde .

Volgens de organisatoren van het evenement van donderdag, The Tikvah Fund en Sella Meir Publishing, zullen de twee prominente intellectuelen van The Daily Wire vragen bespreken als: Hoe kunnen we het gezin in het Westen behouden en versterken?

  • Welke deugden worden het meest aangevallen en hoe kunnen ze worden beschermd en hersteld?
  • Hoe kan in het bijzonder Israël helpen de uitdagingen aan te gaan waarmee de vrije wereld wordt geconfronteerd?

“HET ROSENBERG-RAPPORT” OP TBN
Noteer in je agenda: donderdag 6 oktober om 21:00 uur EDT is het debuut van ALL ISRAEL NEWS Editor-in-Chief Joel Rosenberg’s primetime wekelijkse programma op TBN. “The Rosenberg Report”, geproduceerd in Jeruzalem, zal een close-up bieden van actuele gebeurtenissen en problemen in Israël en de moslim/Arabische wereld. Het zal ook betrekking hebben op belangrijke geopolitieke, economische en spirituele gebeurtenissen en trends in de VS en over de hele wereld, vanuit een bijbels perspectief.

“Ik ben opgewonden en zeer vereerd om de krachten te bundelen met TBN, het Trinity Broadcasting Network – ’s werelds meest bekeken christelijke tv-netwerk – om onze rapportage en analyse naar een veel groter nieuw publiek te brengen,” zei Rosenberg. Bekijk hier de trailer van “Rosenberg Report”  .

MARITIEM-GRENS GESCHIL ISRAELL-LIBANON
Het Israëlische veiligheidskabinet zal naar verwachting donderdag bijeenkomen om een ​​ontwerpovereenkomst te bespreken die tot doel heeft een maritiem grensgeschil met Libanon over de positie van een Israëlisch gasveld te regelen. Indirecte onderhandelingen tussen de twee landen, geleid door de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein, zijn al maanden aan de gang. Haaretz  meldt  dat de partijen enig wederzijds begrip lijken te hebben bereikt en dat een deal wordt afgerond.

De Israëlische oppositie, geleid door voormalig premier Benjamin Netanyahu, heeft de regering van premier Yair Lapid bekritiseerd voor het sluiten van een deal die naar eigen zeggen Israëlische gebieden ter waarde van miljarden dollars zal overdragen aan een vijandige staat, zonder enige discussie over de kwestie in de Knesset toe te staan.

Lapid sprak de mogelijke deal aan tijdens het wekelijkse kabinet en bevestigde dat ze de laatste details bespreken. Hij merkte op dat “zoals we vanaf het begin hebben geëist, het voorstel de volledige veiligheidsdiplomatieke belangen van Israël beschermt, evenals onze economische belangen.”

“Al meer dan tien jaar probeert Israël deze deal te bereiken. De veiligheid van het noorden wordt versterkt. Het Karish-veld zal werken en aardgas produceren. Er zal geld in de staatskas vloeien en onze energieonafhankelijkheid zal worden gewaarborgd. Deze deal versterkt de veiligheid van Israël en de economie van Israël”, vervolgde hij.

BANK VAN ISRAELL OM RENTE TE VERHOGEN
In navolging van de actie van de Federal Reserve vorige week, zal de Bank of Israel naar verwachting de rente maandag verhogen in een poging de inflatie te bestrijden. Volgens bepaalde schattingen is een stijging van 0,5% waarschijnlijk. De verhoging zal de vijfde keer zijn dat de centrale bank van Israël de rente verhoogt sinds april. Israëls jaarlijkse consumentenprijsindex (CPI) voor inflatie daalde van 5,2% in juli tot 4,6% in augustus. Het is aanzienlijk lager dan de Amerikaanse inflatie, die 8,3% bedraagt.

NIEUWE TITEL KAN MBS BESCHERMEN VAN RECHTSZAAK
Een Amerikaanse rechtszaak tegen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, die vorige week werd benoemd tot premier van Saoedi-Arabië, krijgt maandag een cruciale deadline. De zaak betreft de vermeende connectie van Bin Salman met de moord op journalist Jamal Khashoggi en werd geïnitieerd door de verloofde van Khashoggi.

Zoals bevolen door de rechtbank, zal de regering-Biden moeten afwegen of de prins moet worden beschermd door soevereine immuniteit, die meestal wordt verleend aan een wereldleider, zoals een premier of een koning. De timing waarin Bin Salman zijn nieuwe titel ontving, wordt gezien als een poging om de mogelijke implicaties van de rechtszaak te omzeilen, en is ook een belangrijke stap op weg naar het roer van het Saoedische leiderschap.


Bronvermelding:
Datum:        02-10-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          soodse mannen bidden op de lightrail-treinsporen in Jeruzalem op Jom Kippoer, de Grote Verzoendag, 28 september 2020. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב