Na het gesprek onder vier ogen tussen de Israëlische premier Yair Lapid en de Amerikaanse president Joe Biden is duidelijk dat ze over Iran hebben gesproken, en ook dat de VS volledig toegewijd is aan de veiligheid van Israël.

Naast elkaar gezeten aan het einde van hun één-op-één-ontmoeting, maakten Lapid en Biden een aantal korte opmerkingen tegen de verzamelde pers, voordat ze verder vergaderen met hun adviseurs erbij.

Terwijl de camera’s werden opgesteld zij Lapid dat ze spraken over “honkbal, een lang gesprek, ook al weet hij niets van honkbal, grapt hij en dat “we het niet eens hadden over Iran of Saoedi-Arabië.”

Nadat dan alles in gereedheid was gebracht sprak Biden dan formeler tot de pers, soms voorlezend van cue-kaarten.

“Mensen, ik wil de premier bedanken. We hadden een goed begin van wat een lange, God-willende relatie gaat worden, en een gesprek over zowel de problemen als de kansen waarmee onze landen worden geconfronteerd, vooral in het Midden-Oosten”, zegt Biden.

“We spraken over hoe belangrijk het was, ik sprak over hoe belangrijk het vanuit mijn perspectief was dat Israël volledig in de regio zou worden geïntegreerd en de integratie ervan zou voltooien. We zijn gegarandeerd – onze regering, en ik denk dat de overgrote meerderheid van het Amerikaanse publiek, niet alleen mijn regering, volledig toegewijd is aan uw veiligheid, zonder enige of, en of maar – zonder enige twijfel”, zegt Biden.

“We spraken ook over het feit dat we een volledige dag voor de boeg hebben, inclusief die virtuele top met India en de VAE. We gaan een discussie voeren nadat deze vergadering voorbij is. En we hadden het over veel dingen die vooral te maken hadden met het ontwikkelen van persoonlijke vriendschappen en de langdurige toewijding van onze beide landen aan elkaar”, zegt Biden volgens de Times of Israel.

Lapid zegt dat de dreiging uit Iran door de twee leiders is besproken.

“Ja, meneer de president, natuurlijk hebben we het gehad, we hebben het ook gehad over Saoedi-Arabië en uw reis daarheen, die uiterst belangrijk is voor Israël en we proberen een meer gematigde coalitie op te bouwen hier in het Midden-Oosten, iets dat al lang nodig is”, zei hij

“We hebben de Iraanse dreiging besproken – en wat we denken dat het juiste is om te doen om ervoor te zorgen, wat we delen, dat er geen nucleair Iran zal zijn. Dit is niet alleen een bedreiging voor Israël, maar voor de hele wereld. En we bespraken enkele andere zaken die we voor onszelf zullen houden.”

Beide mannen lachen; ze weigeren om vragen te beantwoorden.


Bronvermelding:
Datum:        14-07-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Koby Gideon / GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב