Sprekend tot Amerikaanse Joden tijdens een evenement georganiseerd door Temple Emanu-El Streicker Cultural Center in Manhattan, kondigde de voormalige premier van Israël, Naftali Bennett, zijn geplande politieke comeback aan.

De voormalige premier herinnerde het New Yorkse publiek eraan dat israëlische leiders steeds terugkeren naar de politiek.

“In Israël kunnen we gerecycled worden. Het houdt nooit op. [Jitschak] Rabin was premier van ’74 tot ’77 en kwam terug. Bibi [premier Benjamin Netanyahu] was premier van ’96 tot ’99 en hij is terug. Dus ik kom terug”, verklaarde Bennett tijdens het evenement, dat mede werd georganiseerd door de UJA-Federatie van New York.

Bennett drong er ook bij zijn publiek op aan om de Joodse staat te blijven steunen, ondanks de meningsverschillen van de Amerikaanse Joden met de standpunten van de conservatieve regering-Netanyahu, inclusief over voorgestelde justitiële hervormingen.

“Veel mensen zeggen domme dingen. Veel daarvan gaat niet gebeuren. Niemand zal de LGBT-gemeenschap in Israël raken,” zei Bennett, hoogstwaarschijnlijk verwijzend naar anti-LGBT-sentimenten van Noam-partijleider Avi Maoz en Bezalel Smotrich van de Religious Zionism-partij.

Bennett verwees half gekscherend naar de huidige politieke en sociale problemen van Israël als een ‘midlifecrisis’.

“Ik dring er bij u op aan, geef Israël niet op, zelfs als we door een midlifecrisis gaan,” zei Bennett.

De voormalige premier zei dat er licht aan het einde van de tunnel is voor Israël.

“We zullen dit overwinnen omdat de meerderheid van het publiek een Joods en democratisch Israël wil, het Jodendom wil, geen dwang wil,” zei hij.

Bennett zei dat het nu tijd is voor Joodse Amerikanen en andere joden in de diaspora om hun steun aan de Joodse staat te vergroten.

“Als je familielid door een crisis gaat, geef je hem niet op. Integendeel, je omarmt hem, je helpt hem door deze periode heen”, zei hij.

Bennett heeft sterke persoonlijke banden met het Amerikaanse Jodendom.

Zijn ouders emigreerden van de Verenigde Staten naar Israël en Bennett zelf woonde en werkte enkele jaren in de VS Bennett, die vloeiend Engels spreekt, was een selfmade hightech ondernemer voordat hij de politiek in ging.

Terwijl Bennett zei dat Israël momenteel wordt geconfronteerd met een ernstige interne crisis en dat “we ons in een zeer gespannen moment bevinden”, benadrukte hij dat de Joodse staat economisch bloeit.

Hij herinnerde zijn publiek eraan dat onderlinge gevechten twee eerdere Joodse koninkrijken vernietigden na minder dan 80 jaar onafhankelijkheid.

“Twee keer kwamen we niet voorbij ons achtste decennium. Nu zitten we midden in ons achtste decennium en moeten we het met succes doorstaan, en wat beide keren eerder gebeurde, het was geen externe vijand. We hebben onszelf verscheurd”, waarschuwde Bennett. “Ik maak me zorgen omdat het discours zo giftig is. Het zijn eigenlijk twee stammen die niet naar elkaar luisteren.”

Bovendien presenteerde Bennett het islamitische regime in Iran als de belangrijkste bedreiging voor de Joodse staat en het hele Midden-Oosten. Hij beschreef het ayatollah-regime eerder als een “octopuskop” met terroristische volmachten zoals Hezbollah als tentakels.

Israël en Iran zijn al tientallen jaren verwikkeld in een schaduwoorlog. Gedurende een groot deel van deze tijd vocht Israël echter vooral tegen Iraanse terroristische volmachten, zoals Hezbollah in Libanon. Bennett herinnerde het New Yorkse publiek aan zijn “Octopus-doctrine” voor het omgaan met het Iraanse regime, die hij in juni aan het publiek onthulde.

“We spelen niet langer met de tentakels, met de volmachten van Iran: we hebben een nieuwe vergelijking gecreëerd door voor het hoofd te gaan,” verklaarde Bennett. ” Het afgelopen jaar zag een keerpunt in de strategie van Israël ten opzichte van Iran.”

“In het afgelopen jaar heeft de staat Israël actie ondernomen tegen het hoofd van de terroristische octopus en niet alleen tegen de wapens, zoals in voorgaande decennia werd gedaan,” voegde hij eraan toe.

De voormalige premier beweerde dat het Iraanse regime zich niet langer zou kunnen verschuilen achter zijn volmachten.

“De dagen van immuniteit – waarin Iran Israël aanvalt en terrorisme verspreidt via zijn regionale volmachten maar ongedeerd blijft – zijn voorbij. We ondernemen actie, overal, op elk moment, en zullen dat blijven doen,” zei hij.

Tijdens zijn ambtstermijn als premier werd Bennett bekritiseerd vanwege zijn onwil om de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen.

In tegenstelling tot de voormalige Israëlische premier Yair Lapid, die Rusland sterk veroordeelde voor zijn agressie, gaf Bennett er de voorkeur aan dat Israël neutraal bleef in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Bennett zei dat Israël goede werkrelaties met Rusland moest hebben vanwege de aanwezigheid van Russische troepen in Syrië.

“Ik kan geen Israëlische piloot laten vallen in Syrië,” zei hij.


Bronvermelding:
Datum:        01-02-2023
Auteur:        Redactie
Beeld:          Amit Shabi/POOL
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב