Gebaseerd op de laatste informatie die wij ontvingen uit Israël blijkt nu al wat de uitgebreide impact van deze oorlog is en nog zal hebben op de levens van Israëliërs.

De massale mobilisatie van 360.000 reservisten heeft geleid tot een plotseling tekort aan arbeidskrachten, omdat geschoolde arbeidskrachten uit hun reguliere banen zijn weggetrokken. Dit zorgt ervoor dat de werkbelasting voor de achterblijvers in veel gevallen met 50% is toegenomen. Niemand beklaagt zich er echter over en ziet het als hun bijdrage aan de oorlog, maar de langetermijngevolgen laten zich ook raden.

Daarbij zijn ongeveer 130.000 Israëli’s uit het zuiden en noorden geëvacueerd, waardoor ze hun huizen hebben verlaten en met een wereld van onzekerheid worden geconfronteerd. Sommige organisaties in Israël zetten zich in om deze binnenlandse vluchtelingen aan tijdelijke banen te helpen die bijvoorbeeld de gaten opvullen van degenen die als reservist in de oorlog vechten. Dat klinkt mooi, maar de werkelijkheid is ook dat het werk dat de geëvacueerden thuis hebben is verlaten.

De economische gevolgen worden met de dag duidelijker. De dagelijkse oorlogsuitgaven zijn gestegen tot meer dan 1 miljard sjekel (ongeveer 250 miljoen dollar), en de recente daling van de beurs van Tel Aviv betekent dat Israël een ‘oorlogseconomie’ is binnengegaan, die niet alleen degenen aan de frontlinie ernstig treft, maar ieder individu in het land afzonderlijk .

Terwijl Israël met het conflict blijft worstelen, is de impact ervan op het volk diepgaand. Toonaangevende economen wijzen erop dat er een aanzienlijke recessie op komst is, die iedereen zal treffen nadat 360.000 reservisten uit hun civiele banen zijn weggeroepen om in de IDF te dienen, en 130.000 evacués uit hun huizen zijn verwijderd.

De psychologische nasleep is even alarmerend. Uit nieuw uitgevoerde onderzoeken blijkt dat in sommige regio’s van Israël bij maar liefst 27% van de Joods-Israëlische kinderen de diagnose PTSS is gesteld. Velen zullen waarschijnlijk traumasymptomen ervaren, van flashbacks tot verhoogde angst en gedragsveranderingen. Er is logischerwijs sowieso veel angst en spanning onder de bevolking en de psychologen, sociaal werkers, verpleegkundigen en artsen werken overuren ook hierin te voorzien. Van een luisterend oor, tot medicatie tot rouw en trauma verwerking en alles op een enorme schaal.

Zelfs wanneer de oorlog tegen Hamas officieel ten einde is en Israël het bestuur in de Gazastrook weer heeft overgenomen, zal het volk nog lang erna met de oorlog in hun hoofd, hart en portemonnee te maken hebben.

Redactie Radio Israel

EN / NL/ עב