“Het lijkt alsof de hele wereld over de rode vaarzen praat, behalve in Israël”, zegt Moriyah Shapira, een woordvoerster van Ancient Shiloh.
SHILOH – Toen er dit voorjaar in het Bijbelse hart van Israël een kleine conferentie werd gehouden over de wetten met betrekking tot de rode vaars, plaatsten zowel Hamas als Hezbollah de advertentie voor de gebeurtenis op hun Telegram-pagina’s.
Enkele maanden eerder had een Hamas-woordvoerder in Gaza de honderdste dag van de Israëlisch-Hamas-oorlog gekozen om de verplaatsing van vijf rode vaarzen vanuit de Lone Star State naar Israël als reden voor het bloedbad van 7 oktober aan te halen.
“Het lijkt alsof de hele wereld over de rode vaarzen praat, behalve in Israël”, zegt Moriyah Shapira, een woordvoerster van het oude Shiloh, de regio Samaria waar ooit de bijbelse Tabernakel stond. En dat de afgelopen zes maanden ook heeft gediend als de thuisbasis van de geselecteerde roodbruine gemberkalveren die theologisch gezien een voorwaarde zijn voor de wederopbouw van de Joodse Tempel, wat interesse en wenkbrauwen doet rijzen in respectievelijk de christelijke en de islamitische wereld.
“Zij begrepen het belang van rode vaarzen beter dan wij”, zegt Shapira.
Het upgraden van hun onderkomen
Toen de Indiana-boer Larry Borntrager (76) afgelopen herfst voor het eerst de gewaardeerde koeien tegenkwam tijdens een oorlogsreis naar Israël, was zijn eerste gedachte de staat van hun onderkomen. De geïmproviseerde schuur op de historische plek was in geen enkel opzicht te vergelijken met de accommodatie waar de dieren van genoten hadden toen ze twee jaar geleden als huisdierbagage over de Atlantische Oceaan vlogen.
“Als ze voor zo’n heilig doel worden gebruikt, moeten ze op zijn minst presentabel zijn”, vertelde hij vorige week aan JNS in een interview, waarin hij zijn eerste indrukken van de vaarzen vertelde.
Daar en toen ging Borntrager aan het werk. De gepensioneerde boer, opgegroeid op een melkveebedrijf in het noorden van Indiana, maakte snel vriendschap met de dieren, maakte hun kleine schuur schoon, renoveerde de stallen en installeerde zelfs ventilatoren voorafgaand aan de komende zomerse hitte.
In de maanden daarna is hij een onlosmakelijk onderdeel van hun leven geworden als hij in Israël is, waar hij voor hen zorgt en een paar keer per week bij hen langskomt.
Drie van de te fokken vaarzen
Op de locatie wordt een nieuw bezoekerscentrum gebouwd, waar nieuwsgierigen volgens Shapira een film kunnen bekijken over de geschiedenis van de rode vaarzen. Het centrum moet dit najaar klaar zijn.
Intussen zijn drie van de vijf dieren, die routinematig door een groep rabbijnen worden gecontroleerd op eventuele gebreken die hen van hun rituele geschiktheid zouden ontdoen (zoals twee haren van een andere kleur), gediskwalificeerd en zullen worden gefokt in de Verenigde Staten. komende weken via kunstmatige inseminatie om meer veelbelovende nakomelingen te produceren, zei ze.
Een ongewone reis
De vijf sympathieke kalveren, toepasselijk Tikva (Hoop), Geula (Verlossing), Segula (Deugd), Techiya (Wedergeboorte) en Nechama (Troost) genoemd), waren blij de opgewekte boer uit Indiana te zien, zich tegoed doen aan hooi en voer in hun opgewaardeerde onderkomen. toen hij donderdag hun schuur binnenkwam. Borntrager kent ze allemaal bij naam en bewaart een klein notitieboekje in de zak van zijn overhemd met schetsen van ieders specifieke kenmerken.
Borntrager, die van Amish-afkomst is, is een Noachied en heeft zelfs voor een rabbijnse rechtbank in Jeruzalem verklaard dat hij de zeven wetten van Noach naleeft. Hierdoor kreeg hij een speciale dispensatie voor de zorg voor de kalveren, zo niet al een langdurig visum voor Israël.
Zijn roeping voor Israël begon in de jaren zeventig, toen hij en zijn vrouw als doopsgezinde missionarissen in Midden-Amerika dienden. Nadat de Jom Kipoeroorlog van 1973 uitbrak, zegt Borntrager dat hij zich tot de Joodse staat aangetrokken voelde door wat hij een ‘innerlijke roeping’ noemt. Hij herinnerde zich dat hij opgetogen was toen hij goed nieuws over Israël hoorde, en neerslachtig toen het slecht nieuws was.
Hij bracht in de jaren tachtig tijd door in de Israëlische Arava-regio met zijn vrouw en drie zonen toen hij voor het eerst hoorde over de rode vaarzen, en kwam in aanraking met een opgraving in de Qumran-grotten op zoek naar as van de ceremonies die meer dan 2000 jaar geleden plaatsvonden tijdens de tijd van de Joodse Tempels.
Zijn plannen om door te gaan met de opgraving werden onderbroken door het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober 2023. In plaats daarvan bood hij zich vrijwillig aan in een Israëlische landbouwgemeenschap nabij de grens met Gaza. Tijdens zijn bezoek aan een Israël in oorlog ontdekte hij dat de rode vaarzen waarvan hij ongeveer een kwart eeuw eerder voor het eerst had gehoord, zich daadwerkelijk in Israël bevonden; een vriend nam hem mee om hen in Silo te bezoeken.
Van de Lone Star State naar de Joodse staat
Ook de kalveren hebben een bijzondere reis achter de rug. Geboren in Texas uit een speciaal koeienras dat bekend staat als Red Angus, waren ze nog maar ongeveer een maand oud toen hun eigenaar contact maakte met een groep mensen uit Jeruzalem die een advertentie in een Amerikaans boerenmagazine hadden geplaatst op zoek naar het ongrijpbare rode vaars, die al twee millennia niet meer was gezien. Volgens Shapira boden ze maar liefst $15.000 per koe (het gangbare tarief was $300-$1.000).
Na een stortvloed aan antwoorden voerde de groep eerst tests uit aan de overkant van de Atlantische Oceaan via Zoom om te zien of de koeien in aanmerking kwamen voordat ze naar de Lone Star State reisden om de ingewikkelde controles persoonlijk uit te voeren. Eén boerderij was van bijzonder belang; de christelijke eigenaar vertelde hen telefonisch dat hij inderdaad voor het ras had gekozen omdat hij dacht dat ze mogelijk in de tempel zouden kunnen dienen.
Uiteindelijk werden vijf vrouwelijke kalveren geselecteerd die vanwege COVID niet gebrandmerkt waren – wat hen volgens de religieuze wet zou hebben gediskwalificeerd. Vervolgens kregen ze, om de beperkingen op de import van vee te omzeilen, een speciale ontheffing om als huisdier in eersteklas bagage naar Israël te vliegen.
Ondanks de opschudding die hun aanwezigheid in Israël in het buitenland teweeg heeft gebracht, is het idee dat ze feitelijk ritueel zouden worden geofferd momenteel vergezocht, ook al bestudeert een kleine groep rabbijnen nu de relevante religieuze wetten.
De raadselachtige rode vaars, of Parah Adumah , wordt voor het eerst genoemd in het boek Numeri, wanneer God Mozes en Aäron instrueert om ‘een volmaakt rode, smetteloze koe te nemen, waarop geen juk is gelegd’. Vervolgens wordt het dier geslacht en wordt de as gebruikt in een zuiveringsritueel.
Dergelijke dieren waren zelfs in de oudheid zeldzaam. Joodse bronnen stellen dat er slechts negen werden geslacht in de periode vanaf Mozes tot de verwoesting van de Tweede Tempel in 70 CE. Volgens de 12e-eeuwse Joodse wijze Maimonides zal de Messias de tiende rode vaars offeren.
“Deze ceremonie is al tweeduizend jaar niet meer uitgevoerd,” zei Shapira, waarmee hij de zorgen over een religieuze oorlog bagatelliseerde. “Het idee is om klaar te zijn met wat we kunnen.”
Voorlopig is het bijbelse citaat, met een voorbeeld van het cederhout en de hysop die bij de eeuwenoude ceremonie werden gebruikt, het enige dat buiten hun hok te zien is, en de kalveren lijken voorbestemd voor een lang leven – en voor populariteit als toeristische attractie na de oorlog. met Hamas eindigt.
Voor Borntrager maakt het geen verschil.
“Dit kleine dingetje dat ik doe is mijn bijdrage”, zei hij. “Het is voor mij het leukste om voor ze te zorgen. Ik voel dat het de moeite waard is.”
Datum: 20-05-2024
Auteur: JNS
Website: https://israel365news.com/390660/an-indiana-farmers-journey-to-caring-for-red-heifers-brought-to-israel-from-texas/