Onlangs werden we door de NOS opgeschrikt door een ‘wereldschokkend’ probleem. De hanen en kippen van Jaffa hielden de bewoners van Jaffa uit hun slaap. Dat dit nu toch net weer in Israël moet gebeuren en dat dan net de correspondent van de NOS er als de kippen bij is om hierin gelijk het bekende fenomeen te herkennen dat de nieuwe Joodse bewoners van Jaffa zich niet kunnen aanpassen aan de Arabische gewoontes van de stad Jaffa. Hanengekraai moet toch kunnen.

Ik denk dat menig stadsbewoner in Nederland zich wel eens afvraagt wat er met de haan van de buren het beste kan gebeuren. Afijn, kennelijk moet ook Ties Brock zijn geld opbrengen en had hij het druk met het maken van een rapportage over dit hanengeweld in Jaffa. Overigens dacht hij dat Joden in Jaffa tot de nieuwe bevolkingsgroep in dit vroegere havenstadje behoorden. Jaffa telt echter 30.000 Joodse en 16.000 Arabische bewoners. Ooit was rabbi Cook er al in 1904 de opperrabbijn.

Die laatste zaken zijn echter niet zo relevant voor de NOS, het gaat tenslotte om het Israëlisch-Arabisch conflict wat in elke reportage aanwezig moet zijn. Anders is het voor de NOS geen nieuws. Het blijft opmerkelijk dat deze wereldrapportage uit Jaffa ruim vier minuten op de Nederlandse buis mocht verschijnen. Ik denk wel eens aan de uitspraak van mijn vader. Hij zei dat wanneer er in Jeruzalem iemand van zijn balkon valt, dat dan de hele wereld dat moet weten en onderzoek eisen naar de toedracht. Met als doel om de Joden ter verantwoording te roepen.

Joods hotel in Samaria
Onlangs was ik met wat ondernemers in Israël en waren we bij de opening van een herinneringsmonument voor Tova Gilboa in hotel Eshel Hashomrom. Zij was samen met haar man eigenaar van dit hotel en overleed ruim een jaar geleden. Eshel Hashomrom is een Joods hotel aan de rand van de plaats Ariël in Samaria (voor de NOS de Westoever van de Jordaan en vergis u niet, niet de oostoever van de Middellandse Zee).

Waarschijnlijk is dit een plek waar Ties Brock nog niet geweest is, dus bij deze daag ik hem uit om daar eens een rapportage te maken. Het dilemma waar hij voor zal staan, is dat journalisten niet in zogenaamde nederzettingen komen om eerlijke getuigenissen te horen. Ook Nederlandse politici blijven er uit de buurt, anders worden ze lastiggevallen door Nederlandse journalisten of anti-Israëlactivisten met de vraag hoe ze het in hun hoofd halen om een Israëlische ‘nederzetting’ te bezoeken. Ook Kamervragen blijven dan niet uit.

Er mag vooral niets veranderen aan de ‘framing’ die we hebben toegepast op de Joodse bewoners van Judea en Samaria, zodat er misschien iets menselijks tevoorschijn zou kunnen komen. Het zijn en blijven de grootste veroorzakers van de ellende voor Palestijnen en de dwarsliggers op weg naar de wereldvrede.

Eshel Hashomrom is het enige Joodse Hotel in Samaria. 35 jaar geleden werd het gebouwd op de grens van Ariël. Zowel Tova als haar man Menachem hebben verschillende aanslagen overleefd. Zoals in 2002, toen er twee aanslagen op het hotel werden gepleegd en zowel Tova als Menachem zwaargewond werden. Zij lieten zich echter niet wegjagen en bouwden gestaag aan een prachtig Bijbels openluchtmuseum, met als topstuk een Tabernakel op ware grootte.

Tova, Menachem en hun collega Tuvia zijn mensen die ik in mijn hart heb gesloten. Hun doel was en is om vreedzaam met de Arabische bevolking te wonen en het gebied te ontwikkelen. Wat veel mensen niet kunnen begrijpen, is dat het Joodse volk al 4000 jaar bezig is te overleven. Gerezim, Ebal, Silo, Sichem, Jeruzalem zijn allemaal Bijbelse plaatsen waar Joden volgens de volkeren niet welkom zijn, maar de God van Israël heeft het anders gedacht.


Bronvermelding:
Datum:        11-07-2022
Auteur:        Rogier van Oord
Website:      www.christenenvoorisrael.nl/


 

EN / NL/ עב