De media en verschillende tegenstanders van de huidige Israëlische coalitie prijzen de linkse demonstraties, in Tel Aviv tegen de gerechtelijke hervormingen van de regering, als ongekend.

Dat is niet het geval. Israël mag dan een klein land zijn, het is echt niet moeilijk om 100.000 demonstranten op straat te krijgen, ongeacht welke kant.

Hier zijn slechts een half dozijn voorbeelden:

  • In januari 2004 namen zo’n 120.000 mensen deel aan een protest tegen de rampzalige terugtrekking van de Israëlische premier Ariel Sharon uit Gaza.
  • In mei 2004 gingen meer dan 100.000 mensen in Tel Aviv de straat op om te eisen dat Ariel Sharon zijn belofte zou nakomen, namelijk dat hij Gaza aan Hamas zou overdragen en de Joodse kolonisten uit het gebied zouden terugtrekken.
  • Zelfs de Haredim, die slechts ongeveer 13% van de totale bevolking uitmaken, slaagden er in 2014 in om ongeveer 250.000 mensen bijeen te brengen om te protesteren tegen de schoolvoorschriften van de regering.
  • Meer dan 100.000 mensen hebben deelgenomen aan een manifestatie waarin werd opgeroepen tot het aftreden van Ehud Olmert.
  • De protesten tegen de huizenprijzen bereikten meer dan 100.000 demonstranten.
  • Hetzelfde geldt voor het verzet tegen de terugtrekking uit de Golanhoogte.

Anti-regeringsbijeenkomsten met 100.000 of meer deelnemers is in andere landen misschien heel bijzonder, maar in Israël is het heel gewoon. 100.000 demonstranten in Israël is niet veel.

Wie u vertelt dat de recente demonstraties een ongekende publieke afwijzing zijn van de regering, die overigens de laatste verkiezingen heeft gewonnen, liegt tegen u. En de meeste leugens van de media zijn gebaseerd op het misleiden van mensen die niet veel weten over Israël.


Bronvermelding:
Datum:        24-01-2023
Auteur:        Daniel Greenfield
Beeld:           Tomer Neuberg / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב