Dagen nadat een losgeslagen Egyptische politieagent drie Israëlische soldaten doodde, herziet de IDF alle aspecten van haar protocollen voor grensbeveiliging in Egypte.

Nadat drie Israëlische soldaten werden gedood door een onbetrouwbare Egyptische politieagent bij een grensovergang met Egypte, herbekijkt de Israel Defense Forces alle aspecten van haar veiligheids- en operatieprotocollen langs de 128 mijl lange grens.

De herziening omvat alle IDF-activiteiten langs de grens, beginnend op micro-tactisch niveau – inclusief de 12-urige wachtdiensten die leden van het Caracal (Wildcat) en Bardelas (Cheetah) territoriale bataljon naar verluidt moesten lopen.

Het is verontrustend dat voormalige soldaten op sociale media hebben verklaard dat sommige diensten zelfs langer duurden, tot wel 17 uur.

Het gebrek aan adequate wisseling van personeel dat op de grensposten is gestationeerd, is een nauw verwant tactisch probleem, net als het aantal soldaten dat op elke post is gestationeerd. De praktijk om slechts twee soldaten per post te stationeren zal waarschijnlijk geleidelijk worden afgeschaft.

Het gebrek aan radiocontact en communicatiecontroles lijkt nu een plaatselijk probleem te zijn geweest en niet één waar de hele brigade last van had.

De centrale focus van de evaluatie zal waarschijnlijk liggen op wat commandanten ervaren als een gevaarlijk gevoel van zorgeloosheid dat is ontstaan binnen de 80e (Edom) Divisie en de Paran Brigade die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van de Egyptische grens.

Die zorgeloosheid lijkt voort te komen uit de veelvuldige successen die IDF-eenheden in het gebied boekten, met medewerking van de politie, in de strijd tegen de smokkel van verdovende middelen vanaf het Sinaï-schiereiland.

Met drugssmokkelaars die hun kansen op een succesvolle vlucht zagen dalen van 50% naar 20% in 2021, en met meer dan 500 smokkelpogingen die vorig jaar met succes werden verijdeld of verstoord, lijkt het erop dat de aandacht verslapte.

Op een breder strategisch-conceptueel niveau moet een evaluatie, de veronderstellingen over het gevaar dat Egyptisch veiligheidspersoneel misdadig gedrag gaat vertonen, plaatsvinden en opnieuw onderzocht worden.

Hoewel dit het laatste is wat Egyptische militaire en politiecommandanten willen én terwijl Israël en Egypte beide blijven profiteren van de gerapporteerde samenwerking tegen Islamitische Staat en drugssmokkelaars, kunnen toekomstige Egyptische screeningfouten niet worden uitgesloten.

Mohammed Salah Ibrahim, de grenswacht uit Caïro die sergeant Lia Ben-Nun (19), stafsergeant Uri Iluz (20) en stafsergeant Ohad Dahan (20) doodde, had naar verluidt geklaagd bij zijn superieuren over zijn taken en had berichten op sociale media geplaatst tijdens eerdere escalaties tussen Gaza terreurfacties en Israël. “Allah is met Palestina,” schreef hij tijdens één zo’n bericht, wat een aanwijzing gaf over zijn beweegredenen, volgens een rapport van ‘Kan 11’ afgelopen maandag.

Het gemak waarmee de Egyptische politieman door een noodingang door het veiligheidshek kon komen, waarbij plastic sluitingen het enige obstakel vormden, wordt ook onmiddellijk herzien.

Deze veranderingen zullen de grensverdedigingseenheden van de IDF, waaronder de territoriale bataljons aan de Egyptische en Jordaanse grenzen, in staat stellen om hun operaties te optimaliseren, terwijl de andere divisies van de IDF vrij blijven voor essentiële gevechtstraining.

Het feit dat de grensverdedigingseenheden permanent langs deze gebieden zijn gestationeerd, betekent dat andere eenheden meer tijd hebben om te trainen, en in het geval van een oorlog zouden de divisies die door de IDF “speerpunten” worden genoemd, degenen zijn die vijandelijk gebied kunnen binnengaan zonder zich bezig te hoeven houden met de verdediging van andere gebieden.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
6-6-2023

Auteur:
Yaakov Lappin

Beeld:
Israeli soldiers and rescue forces at the Mount Harif military base in the southern Negev desert, close to the border with Egypt, on June 3, 2023. Photo: Dudu Greenspan/Flash90

 

EN / NL/ עב