De rivier De Jordaan stroomt langs de grens van Jordanië met zowel Israël als de Palestijnse westelijke Jordaanoever. De rivier is hemelsbreed 170 kilometer lang, maar door de vele kronkels en bochtjes in de rivier heeft De Jordaan in feite in lengte van 350 kilometer lang. De rivier stroomt vanuit het Meer van Tiberias, gelegen in Libanon, naar de Dode Zee. In De Jordaan mondt, op het drielandenpunt met Israël en Syrië, ook de rivier de Jarmuk uit.

De Jordaan staat in de bijbel in vele verhalen centraal als religieuze plaats. In het zesde boek van zowel de joodse als de christelijke Bijbel, Jozua, trekken de Israëlieten de Jordaan over na een lange woestijnreis, op zoek naar het beloofde land. Daarnaast wordt in de evangeliën omschreven dat Jezus gedoopt werd in De Jordaan door Johannes de Doper. Dit gebeurde volgens het verhaal bij Betanië, in Palestina. Nog steeds kun je je in De Jordaan laten dopen aan zowel de Israëlische als de Jordaanse kant bij Betanië.

Langs de Jordaanse oever van De Jordaan is een aantal dorpen van waaruit je de oevers en de rivier zelf kunt ontdekken. Een van de belangrijkste steden aan de Oostelijke Jordaanoever is Salt, op zichzelf ook zeker de moeite waard. Deze stad is gebouwd op heuvels en kent een rijke geschiedenis en diverse historische bezienswaardigheden, oude huizen en kenmerkende minaretten. Salt heeft een gunstige ligging aan de oostzijde van De Jordaan. Vooral in het verleden werkte dit in zijn voordeel. Via De Jordaan bereikten handelaren de stad en maakten ze van Salt een bloeiende en bruisende handelsstad.

Een andere plek van waaruit je de oevers van De Jordaan, en de omgeving, kunt ontdekken is Mount Nebo. Op deze berg is, volgens de legende, Mozes gestorven op 120-jarige leeftijd. Vanaf Mount Nebo kun je alle religieuze plekken rondom De Jordaan ontdekken, zoals Gilead, Het Beloofde Land en De Dode Zee. Negen kilometer ten noorden van de Dode Zee ligt ook de historische dooplocatie ‘Bethanië over de Jordaan (Al-Maghtas). Deze plek ligt temidden van ongerepte natuur en wordt beschouwd als dé locatie waar Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper. Er zijn nog diverse Romeinse en Byzantijnse ruïnes te vinden.

EN / NL/ עב