Ongekende rellen door Israëlische Joden die vinden dat de regering niet genoeg doet om hen te beschermen tegen Palestijns terrorisme.

De wereld doet spontane geweldsuitbarstingen van de “Palestijnse straat” vaak af als een natuurlijke reactie op vermeende Israëlische misdaden. Men kan zich afvragen waarom hetzelfde begrip niet wordt getoond aan Israëlische Joden, nadat sommigen op ongekende wijze reageerden op een andere dodelijke Palestijnse terreuraanslag deze week.

Op zondagmiddag ramde een Palestijnse Arabier met opzet zijn auto op twee Israëli’s die door het dorp Huwara reden op Highway 60. De Palestijn stapte vervolgens uit zijn auto, liep naar die van zijn Joodse slachtoffers en schoot van dichtbij met zijn automatische M16-geweer op de broers Hallel en Yagel Yaniv, 21 en 19 jaar oud.

Hun zus Rachel Yaniv sprak maandag op de begrafenis van hun broers indringende woorden: “We proberen het moeilijke nieuws dat God ons gisteren gaf met liefde te aanvaarden. Het is moeilijk en het doet pijn. We maken moeilijke tijden door. Maar we zijn sterk, en het Joodse volk heeft zoveel andere moeilijke dingen meegemaakt. Ik weet zeker dat we het zullen redden.”

Familie en vrienden huilen als Hallel en Yagel Yaniv worden begraven in Jeruzalem.

Er werd een ceremonie gehouden voor de gebroeders Yaniv in hun geboorteplaats Har Bracha in centraal Samaria. Har Bracha betekent “berg van zegeningen”. De naam is afgeleid van het feit dat de gemeenschap is gelegen op de hellingen van de berg Gerizim, de berg vanwaar Gods zegeningen werden afgekondigd (Jozua 8), terwijl de vervloekingen voor ongehoorzaamheid werden afgekondigd vanaf de nabijgelegen berg Elbal.

De familie reisde vervolgens naar Jeruzalem om hun kinderen te rusten te leggen op de berg Herzl. Honderden lokale Joden verzamelden zich op Highway 60 om de Yanivs te troosten.

Genoeg is genoeg
Joden die van zuid naar noord Samaria reizen moeten door Huwara, en bewoners zeggen dat de regering en het leger weinig doen om hen te beschermen tegen voortdurende Palestijnse aanvallen.

Zondagavond besloten enkele honderden jonge Joodse inwoners van Samaria dat het genoeg was en namen het heft in eigen handen. Ze gingen op rooftocht door Huwara en staken tientallen auto’s en verschillende huizen in brand. Naar verluidt werd één Palestijn gedood en raakten ongeveer 100 anderen gewond toen zij de confrontatie aangingen met de Joodse menigte.

Palestijnse auto’s en een gebouw in brand gestoken door Joodse relschoppers in Huwara.

Internationale veroordeling met twee tongen
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het geweld van de “kolonisten” scherp veroordeeld. Ze gebruiken de term “kolonisten” om hun standpunt uit te drukken dat Joden daar niet thuishoren. Het is een indirecte manier om te suggereren dat de moord op Joodse inwoners zoals de gebroeders Yaniv uiteindelijk hun eigen schuld is en dat de gewelddadige reactie daarom niet alleen ongerechtvaardigd maar ook volledig ongegrond is.

Of misschien hebben ze in de loop der decennia geleerd meer mededogen te verwachten van Joden in Israël dan van hun moslimvijanden. Via de link hieronder ziet u een foto, die is genomen in Huwara op zondag. De foto toont Israëlische Joodse soldaten die een Palestijnse Arabische vrouw helpen en haar in veiligheid brengen. Als de rollen waren omgedraaid, dan zou het een oudere Joodse vrouw zijn die in handen was gevallen van Hamas-schutters en zou ze dood zijn.

Schuld en steun
Israëlische oppositieleiders gaven (voorspelbaar) premier Benjamin Netanyahu en zijn rechtse regering de schuld van de situatie, die volgens hen wind in de zeilen had gegeven van gewelddadige elementen onder Joodse “kolonisten”.

Van zijn kant riep Netanyahu de boze Joden in Samaria op het recht niet in eigen hand te nemen, maar het leger en de veiligheidsdiensten hun werk te laten doen en de moordenaar van de Yanivs op te sporen.

Sommige parlementsleden van de coalitie zeiden echter dat de gebeurtenissen in Huwara precies het soort actie waren dat nodig is om een echt afschrikmiddel te creëren.

“Ik wil de veiligheid voor de inwoners van de staat Israël herstellen,” zei parlementslid Zvika Fogel tegen Army Radio. “Hoe kunnen we dat doen? We stoppen met het gebruik van het woord ‘proportionaliteit’. We trekken de handschoenen uit. Gisteren kwam er een terrorist uit Huwara. Een gesloten, verbrand Huwara – dat is wat ik wil zien. Dat is de enige manier om afschrikking te bereiken. Na een moord als die van gisteren moeten er dorpen in brand worden gestoken als de IDF-troepen niet optreden.” Hij legde verder uit dat de inwoners van Huwara nu heel goed begrijpen dat terrorisme tegen het Joodse volk een vreselijke prijs heeft.

Fogel tweette later dat het niet zijn bedoeling was om op te roepen tot burgerwacht en dat burgers het recht niet in eigen hand moeten nemen. Hij suggereerde echter dat de rellen van zondagavond uiteindelijk zijn wat er gebeurt wanneer de regering en de veiligheidstroepen niet genoeg doen om de veiligheid van het volk van Israël te garanderen.


Bronvermelding:
Datum:        28-02-2023
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:          Erik Marmor / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב